Podeli vest

Šurbatović je u opširnom intervjuu za zvanični sajt FS S rekao da želi da informiše javnost o svim detaljima vezanim za nastup A reprezentacije na nedavno završenom SP, ali i o ukupnom stanju u fudbalskoj organizaciji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

šurbatović
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ARHIVA

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije (FS S) Jovan Šurbatović, izjavio je danas da su direktni prihodi ostvareni od nastupa na Svetskom prvenstvu u Kataru 11.853.364 dolara.

Šurbatović je u opširnom intervjuu za zvanični sajt FS S rekao da želi da informiše javnost o svim detaljima vezanim za nastup A reprezentacije na nedavno završenom SP, ali i o ukupnom stanju u fudbalskoj organizaciji.

On se oglasio povodom izjava člana Izvršnog odbora FS S Novice Tončeva, koji je juče rekao da je njegov cilj da svi u našoj zemlji imaju jasan uvid u ono što se dešava u FS S.

Tončev je na sednici IO FS S pre dva dana u Staroj Pazovi tražio da jedna tačka dnevnog reda bude izveštaj o potrošenom novcu i izneo optužbe na račun selektora Dragana Stojkovića, zamenika predsednika FS S Nenada Bjekovića, generalnog sekretara Jovana Šurbatovića, kao i direktora reprezentacije Stevana Stojanovića. Šurbatović je istakao da ga bole prozivke, koje stižu na njegovu i adresu FS S.

“Kritika je uvek dobrodošla, i sami smo bili više nego kritični. Međutim, veoma je važno ko kritikuje. Ko nas to napada? Zanimljivo je da nas hvale Aleksandar Čeferin i njegovi najbliži saradnici, baš kao i Đani Infantino i njegove kolege, a u isto vreme pojedinci pokušavaju da insinuacijama i neistinama diskredituju rad saveza i povuku nas u mulj u kojem su godinama plivali”, rekao je Šurbatović.

“FS S je ostvario značajne prihode plasmanom na SP. Pored indirektnih prihoda (novi dugoročni sponzorski ugovori i uvećanja vrednosti starih), direktan prihod od FIFA je 10.815.000 dolara. Rukovodstvo saveza je ranije ugovorilo bonuse/nagrade za ostvaren plasman sa dotadašnjim sponzorima, ali i potpisalo kratkoročne ad-hok ugovore vezane samo za nastup u Kataru, koji su doneli dodatnih 1.038.364 dolara. Tako da su ukupni – direktni prihodi ostvareni od nastupa u Kataru 11.853.364 dolara”, rekao je Šurbatović.

Generalni sekretar FS S je istakao da najveći deo troškova – 5.161.429 dolara, ide na premije za igrače, stručni štab i selektora.

“To je prema Sporazumu, koji je potpisan sa igračima pre početka kvalifikacija, dakle godinu i po dana pre SP. Odluke o visini premija (ne samo za SP) uvek su donošene na sednicama IO. Taj novac je pošteno zarađen, a podeljen onako kao su igrači odlučili. Savez se tu nije mešao. I mi u savezu, u trenucima velike krize i ostavke predsednika, bili smo spremni da pristanemo da 100 odsto premije damo igračima samo da ostvare ono što je selektor veoma hrabro postavio kao cilj”, kazao je Šurbatović.

On je odgovorio i na pitanje da li je bilo delegacije FS S na SP u Kataru. “Nije bilo delegacije. Nije bilo turizma. Sa igračima i stručnim štabom putovali smo samo Nenad Bjeković i ja, kao zamenik predsednika i generalni sekretar. I niko više”, rekao je Šurbatović. On je ocenio da FS S uspešno posluje u kontinuitetu.

“Od budžeta koji je iznosio nekoliko miliona evra pre desetak i više godina, od 2018. zahvaljujući uspesima na i van terena, Savez ostvaruje ozbiljne prihode. Ove godine zabeležen je rekordan prihod od bezmalo 35 miliona evra. Prihodujemo na inostranom, ali i domaćem tržištu”, kazao je on.

U poslednjih šest godina, kako je naveo, ostvarena je dobit od skoro 20 miliona evra, dok su državi Srbiji plaćeni porezi i doprinosi više od 12 miliona evra.

“Potpisan je veliki broj sponzorskih i licencnih ugovora. Prihodi su znatno uvećani, a troškovi smanjeni gde god je to bilo moguće. Otuda i tolika dobit koja se reinvestira u fudbal”, rekao je Šurbatović. On je istakao da je više 60 miliona evra ušlo u srpske klubove i u savez.

“Danas jedan prosečan superligaš preko saveza prihoduje i do 600.000 evra po sezoni. A šta je bilo juče? Prihodi po ovom osnovu bili su gotovo beznačajni. Država gradi stadione, savez pomaže manje investicione projekte kao suinvestitor. Uskoro ćemo sredstvima saveza, ali i UEFA i FIFA, imati mini sportske centre poput onog u Staroj Pazovi, i u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Beogradu”, naveo je generalni sekretar FS S

Kaže da poslovanje saveza kontrolišu Nadzorni odbor i Finansijska komisija.

“Na svaka tri meseca IO usvaja kvartalne finansijske izveštaje. Imamo obavezu revizije poslovanja kako od strane domaćeg revizora, tako i od FIFA i UEFA. I nikada niti jedne nepravilnosti. Štedimo, brinemo o svakom trošku, zato je kasa puna”, zaključio je Šurbatović.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: