Podeli vest

Konzervatici će sutra objaviti rezultate glasanja, a kandidat koji postane novi lider stranke automatski postaje premijer.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

boris
Foto: Shutterstock

Ime naslednika Borisa Džonsona na čelu britanske vladajuće Konzervativne partije i mestu premijera biće saopšteno sutra, nakon objavljivanja rezultata unutarpartijskog glasanja za jednog od dva kandidata – bivšeg ministra finansija Rišija Sunaka i aktuelne ministarke spoljnih poslova Liz Tras.

Konzervatici će sutra objaviti rezultate glasanja, a kandidat koji postane novi lider stranke automatski postaje premijer.

Dosadašnji britanski premijer Boris Džonson trebalo bi narednog dana da preda ostavku kraljici Elizabeti Drugoj, nakon čega će ona zvanično imenovati njegovog naslednika.

Ove godine biće prekršena tradicija da novi premijer bude pozvan na sastanak sa kraljicom u Bakingemsku palatu u Londonu jer će ga ona, kako je najavljeno, zbog poteškoća sa kretanjem primiti u zamku Balmoral u Škotskoj, prenosi Bi-Bi-Si.

Do smene na čelu konzervativaca dolazi nakon što je Džonson 7. jula podneo ostavku.

Prethodno je ostavke podnelo više od 50 ministara i ostalih članova njegove vlade.

Džonson je mesecima bio na udaru opozicije, ali i predstavnika sopstvene partije zbog načina na koji se zemlja borila prtiv pandemije korona virusa, porasta troškova života, a pogotovo nakon što su procureli snimci sa privatnih zabava u Dauning stritu u vreme kada je na snazi bio karantin zbog pandemije korona virusa.

Seriju ostavki članova vlade, međutim, pokrenuo je skandal zamenika šefa poslaničkog kluba Konzervativne stranke u donjem domu parlamenta Krisa Pinčera, koji je podneo ostavku pošto je priznao da se napio u jednom londonskom privatnom klubu, a zatim seksualno uznemiravao dvojicu muškaraca.

Ako novi premijer odluči da ne raspiše prevremene izbore, sledeći redovni izbori bitće održani najkasnije u januaru 2025. godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: