Ministri odbrane NATO-a sastaće se u Briselu kako bi pripremili samit Alijanse u julu u Vašingtonu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

SVEDSKA FINSKA NATO
TanjugAP Photo/Olivier Matthys

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg istakao je istorijski napredak u potrošnji na odbranu i naveo da je prošle godine zabeležen rast bez presedana od 11 odsto u evropskim saveznicama i Kanadi.

On je dodao da ove godine očekuje da će 18 saveznika, što je, kako je naveo, rekordan broj, potrošiti 2 odsto svog BDP-a na odbranu.

„Od kada je obećanje ulaganja dato 2014. godine, evropski saveznici i Kanada su dodali više od 600 milijardi američkih dolara za odbranu, tako da imamo veliki napredak”, rekao je Stoltenberg.

Ministri odbrane NATO-a će takođe razgovarati o napretku koji je postignut u povećanju proizvodnje municije i obezbeđivanjem sredstava za nove odbrambene planove NATO-a.

„U proteklih nekoliko meseci, NATO je sklopio ugovore vredne deset milijardi dolara… Trenutno testiramo ove planove kroz vežbu Steadfast Defender, najveću vežbu NATO-a u poslednjih nekoliko decenija“ sa otprilike 90.000 snaga iz svih 31 saveznica i Švedske”, naveo je Stoltenberg, navodi se u saopštenju Alijanse.

Na dnevnom redu će biti i podrška NATO-a Ukrajini, a generalni sekretar je naglasio da su uz pomoć Alijanse “hrabri Ukrajinci ponovo zauzeli polovinu teritorije koju je Rusija osvojila, otvorili koridor u Crnom moru i naneli velike gubitke ruskim snagama“.

On je pozdravio nedavnu odluku Evropske unije o velikom novom paketu pomoći i rekao da računa da će Kongres SAD uskoro uslediti, jer „ovo nije dobrotvorna akcija, ovo je ulaganje u našu sopstvenu bezbednost“.

Danas se u sedištu NATO-a u Briselu sastala Kontakt grupa za odbranu Ukrajine predvođena SAD kako bi se pozabavila situacijom na terenu i hitnim potrebama Ukrajine.

Ministri odbrane će sutra razgovarati o tome kako dalje ojačati odvraćanje i odbranu NATO-a, nakon čega će uslediti sastanak Saveta NATO-Ukrajina uz učešće ukrajinskog ministra odbrane Rustema Umerova.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: