Podeli vest

Završne reči bi trebalo da iznesu tužilaštvo, Papić i njegov branilac, nakon čega će sud zakazati izricanje prvostepene presude.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

SUĐENJE
Foto: Pixabay

U Višem sudu u Beogradu danas treba da budu održane završne reči na suđenju bivšem zameniku načelnika SBPOK-a Goranu Papiću, povodom optužbi da je u aprilu 2020. godine urgirao da se istog dana vrati zaplenjeno blindirano vozilo Marku Miljkoviću, sada optuzenom za organizovanje kriminalne grupe i niz teških krivicnih dela.

Završne reči bi trebalo da iznesu tužilaštvo, Papić i njegov branilac, nakon čega će sud zakazati izricanje prvostepene presude.

Protiv Papića nedavno je Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije podnelo sudu još jedan optužni predlog kojim ga tereti za krivično delo trgovina uticajem.

Tim optužnim predlogom Papić, kao i Branislav Pandur, terete se da su u noći između 11. i 12. septembra 2020. godine, kao starešine u Službi za borbu protiv organizovanog kriminla (SBPOK) MUP-a Srbije, iskorišćavanjem svojih službenih položaja, sprečili hapšenje i procesuiranje pripadnika kriminalne grupe N.K.

Po tom optužnom aktu početak suđenje im je zakazan za 8. novembar.

Tokom suđenja, koje se tiče Miljkovićevog blindiranog vozila, Papić je negirao optužbe, tvrdeći da mu je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao da razgovor sa Miljkovićem u prostorijama SBPOK-a bude kratak i bez nepotrebnog zadržavanja.

Papićeve tvrdnje Stefanović je na prethodnom ročištu osporavao, navodeći da ga nije pozvao i izdao takvo naređenje.

Papić je optužen za krivično delo trgovina uticajem za koje je zakonom zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Tužilaštvo je u optužnom predlogu zatražilo od suda da mu izrekne kaznu od četiri godine zatvora, kao i meru bezbednosti zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti.

Papić je bio uhapšen 9. marta 2021. godine, a pritvor mu je ukinut 29. aprila iste godine i sada se brani sa slobode.

MUP je tada saopštio da se Papić sumnjiči da je 15. aprila 2020. godine, koristeći svoj položaj rukovodioca u SBPOK-u, posredovao da se ne izvrši službena radnja koja bi se morala izvršiti, odnosno zahtevao od tadašnjeg rukovodioca Policijske uprave za grad Beograd da se licu koje je sada u pritvoru odmah vrati blindirano vozilo koje je od njega tada privremeno oduzeto.

Istog dana vozilo je vraćeno Miljkoviću.

Miljković je zajedno sa Veljkom Belivukom optužen da je organizator kriminalne grupe koja se sumnjiči za zločinačko udruživanje, sedam teških ubistava, preprodaju droge, držanje i nošenje oružja, otmicu i silovanje.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: