Podeli vest

Zlatna vremena na tržištu rada su prošla. Nadolazeći talasi otpuštanja teško će biti pogođeni posebno starijim zaposlenima. Gijotina starosti se vraća punom snagom. Isto tako i industrijski kult. AI takođe traži svoje prve žrtve.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Unsplash

Nedostatak kvalifikovanih radnika ovde, nedostatak osoblja tamo – od kraja pandemije korone, švajcarski poslodavci su se žalili na probleme u zapošljavanju. Tome je sada kraj.
“Tržište rada se normalizuje”, kaže Pascal Šajviler (50), izvršni direktor Rundštedove kompanije za zapošljavanje, koja pomaže zaposlenima da traže posao nakon što su otpušteni.

„Ekonomski nedostatak kvalifikovanih radnika u različitim industrijama se smirio“, objašnjava Šajviler. Nakon korone 2020. godine, ekonomija je skočila 2021. i 2022. zbog efekata sustizanja. Ekonomski rast je sada zahlađen.
„Ponovo je bilo značajno više projekata restrukturiranja i smanjenja broja zaposlenih u 2023. godini“, zaključuje von Rundstedt u barometru tržišta rada, koji se zasniva na više od 2.000 otpuštanja u preko 200 kompanija i, prema njegovim informacijama, reprezentativan je za švajcarsko tržište rada, piše Blick.

Farmaceutska industrija je najteže pogođena. Prošle godine u ovoj oblasti je došlo do svakog trećeg otpuštanja. Pozadina ovoga je, između ostalog, velika otpuštanja radnih mesta u Novartisu. Iako je ovo smanjenje najavljeno 2022. godine, ono se tek sada odražava u brojkama. Od najave smanjenja, uz procedure konsultacija i otkaznih rokova, sve dok ljudi zaista ne uđu na tržište rada, prođu meseci.

Slično tome, najnoviji podaci još uvek ne uključuju mnoge izveštaje o otpuštanju radnih mesta u švajcarskim industrijskim kompanijama.

Usporavanje tržišta rada nastaviće se i 2024. godine. Najviše pate stariji zaposleni. Prošle godine, 80 odsto otpuštanja pogodilo je zaposlene starije od 40 godina. I: što su stariji, traženje posla traje duže. U proseku, osobe mlađe od 30 godina provedu 3,1 mesec tražeći novi posao. Za osobe starije od 50 godina to je 6,6 meseci.

„Tržište rada se vraća starim obrascima“, zaključuje Šajviler. Poslodavci su neko vreme bili spremni da zapošljavaju starije radnike zbog nedostatka osoblja, a starosna giljotina se pomerila naviše. „Sada postaje jasno da iza ovoga nema pravog razumevanja vrednosti ovih zaposlenih, to je samo rođeno iz nužde.

Kao i diskriminacija starijih ljudi, vraća se i kult industrije – svako ko želi da se preorijentiše i promeni industriju ima lošu ruku.

AI košta KV poslove

Smanjenjima su, prema oceni, najviše pogođeni zaposleni na upravljačkim i pomoćnim funkcijama. „Ovde su na delu digitalna transformacija i veštačka inteligencija“, objašnjava Šajviler. Tipične komercijalne pozicije, pozadinske i administrativne pozicije će biti skraćene.

Međutim, ne treba da se plašimo široko rasprostranjene nezaposlenosti: prema Državnom sekretarijatu za ekonomske poslove (Seko), nezaposlenost je 2 procenta – i stoga je rekordno niska. Ništa fundamentalno se neće promeniti. Jer strukturalni deo nedostatka kvalifikovanih radnika ostaje. Ne zavisi od ekonomskog rasta, već je rezultat starenja društva. Međutim, od ovoga više nemaju svi – samo određeni, posebno traženi profili poslova, kao što su inženjeri ili medicinske sestre.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ