Podeli vest

Švajcarskoj špijunskoj agenciji pristup bankarskom sistemu je potreban kako bi se proverile sumnje o sponzorisanju terorizma

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

svajcarska banka
Foto: Shutterstock

Švajcarska vlada predložila je danas da se njenoj špijunskoj agenciji dozvoli pristup poznatom bankarskom sistemu te zemlje poznatom po poverljivosti, kako bi imala uvid u finansijske transakcije za koje se sumnja da sponzorišu terorizam, špijunažu ili nasilni ekstremizam.

Predstavljajući nacrt amandmana na zakon o obaveštajnoj službi koji se tiče javnosti, vlada je istakla da Federalna obaveštajna služba (FIS) trenutno nema ovlašćenja da traži od banaka i drugih finansijskih posrednika informacije o ljudima ili grupama koji se smatraju bezbednosnim rizicima, preneo je Rojters.

Švajcarska ima neke od najstrožih zakona o poverljivosti bankarskih podataka na svetu.

“U slučaju ozbiljnih pretnji švajcarskoj bezbednosti, FIS će ubuduće moći da razjasni finansijske tokove tražeći informacije o transakcijama”, navodi se u saopštenju vlade.

Ovo pokriva kompanije, neprofitne organizacije i religijske institucije za koje se sumnja da pomažu u finansiranju terorista, odavanju podataka ili nasilnih ekstremističkih aktivnosti.

Savezni administrativni sud i ministarstvo odbrane mora da odobri takav zahtev nakon konsultacija sa ministrima pravde i spoljnih poslova.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: