Nekoliko osoba se vode kao nestale u dolini reke Mađa u švajcarskom kantonu Tičino nakon odrona izazvanih obilnim kišama, saopštili su danas zvaničnici.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

AP FOTO/Jean-Christophe Bott (SUB)/Tanjug

Kako je saopštila kantonalna policija, putevi su presečeni, a naselja koja se nalaze uz reku su evakuisana, preneo je švajcarski portal RTS.

Nakon obilnih kiša u toj oblasti došlo je do izlivanja lokalnih reka u regionu Fontane. Iz kantonalne policije saopšteno je da su akcije spašavanja posebno otežane zbog loših vremenskih uslova.

Gornji deo doline reke Mađa trenutno je izolovan zbog nevremena koje je pogodilo to područje u noći između subote i nedelje.

Zbog obilnih kiša protok reke Mađa se povećao sa 25 kubnih metara u sekundi na 2.000, dok se u mestu Čevi srušio most Visleto, blokirajući kantonalni put.

Pristup je presečen i susednim dolinama Bavona, Lavizara i Kampo, a isporuka struje je u prekidu širom ovog područja.

Policija je apelovala na stanovništvo da ograniče kretanje i ne odlazi na mesta pogođena olujom.

Visoki zvaničnik kantona Tičino, Norman Gobi, je na društvenim mrežama izrazio saosećanje sa pogođenom populacijom.

„Loše vreme sinoć je teško pogodilo Tičino, a posebno dolinu Mađa. Sa dubokom solidarnošću i emocijama izražavamo podršku našim prijateljima u dolini Mađa u ovom teškom trenutku”, napisao je on.

Prema podacima meteorologa, oko 200 litara po kvadratnom metru palo je u gornjoj dolini Mađa za 24 sata.

Voda za piće u lokalnim naseljima u dolini reke Mađa zagađena je nakon subotnjeg lošeg vremena i nije za piće, upozorili su zvaničnici.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: