Podeli vest

Prema rezultatima istraživanju, 23,3 posto od 1.830 anketiranih zaposlenih Nemaca izjavilo je da se plaše da ne ostanu bez posla „zbog rata u Ukrajini“

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

NEMACKA
Foto: Pixabay

Gotovo četvrtina nemačkih radnika strahuje da će izgubiti posao zbog ekonomskih uticaja sukoba u Ukrajini i sankcija uvednih protiv Rusije, objavio je list Berliner Cajtung, pozivajući se na izveštaj instituta Trendens za istraživanje tržišta.

Prema rezultatima istraživanju, 23,3 posto od 1.830 anketiranih zaposlenih Nemaca izjavilo je da se plaše da ne ostanu bez posla „zbog rata u Ukrajini“, dok je skoro polovina, preciznije 44,8 odsto, ispitanika rekla da je primorana da radi od kuće zbog visokih cene benzina koje su rezultat rata u uzajamnih sankcija između Rusije i Zapada.

Pored toga, 49,2 procenta učesnika ankete reklo je da je pod psihičkim stresom zbog fotografija koje sa ratnog područja objavjuju mediji, a svaki drugi anketirani smatra da bi njegov poslodavac trebalo da podrži ukrajinske ratne izbeglice, prenosi Raša tudej.

Istraživanje je pokazalo da se uticaj rata oseća i na univerzitetima. Od 1.777 ispitanih studenata, 35 procenata je navelo da strepi za svoju profesionalnu budućnost.

Nemačka se bori s rastom troškova života, a godišnja inflacija je u maju dostigla 50-godišnji maksimum od 7,9 odsto usled skoka globalnih cena energije izazvanog uvođenjem sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

Poverenje nemačkih potrošača u pogledu kretanja domaće ekonomije u julu palo je na minus 27,4 poena, na najniži nivo u istoriji, dok su očekivanja za povećanje plata opala na dvadesetogodišnji minimum, na minus 33,5 poena sa minus 23,7 poena u junu, prema istraživačkoj kompaniji GfK


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: