Podeli vest

Iz misije Kfora poručili su da je ponovno otvaranje mosta na Ibru između severnog i južnog dela Kosovske Mitrovice pitanje koje mora da se reši političkom dijalogom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

KFOR KOSOVO
foto: Shutterstock

“Misija Kfora, predvođena NATO-om, nastavlja da prati lokalni razvoj i ostaje potpuno usredsređena na svakodnevnu implementaciju svog mandata, zasnovanog na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine, kako bi se obezbedilo bezbedno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice na Kosovu”, navodi se u odgovoru Kfora prištinskom listu “Nacionale”. Dodaje se da Kfor nastavlja da pruža neophodnu bezbednosnu podršku kako bi diplomatski napori, koje predvodi Evropska unija, mogli da napreduju.

Prethodno je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio da nije pravo vreme da se glavni most u Kosovskoj Mitrovici pusti u saobraćaj.

Govoreći na “Delfi forumu” u Grčkoj, Lajčak je upozorio da bi to moglo da izazove još jednu krizu. Naveo je da atmosfera “očigledno nije dobra za to” i da se ”crvene linije moraju poštovati”, prenosi portal “Reporteri”.

Odbornici Skupštine opštine severnog dela Kosovske Mitrovice doneli su odluku da se pošalje “zahtev o omogućavanju slobode kretanja za automobile na glavnom mostu na Ibru”. Inicijativa da se otvori mitrovački glavni most zahtev je odbornice iz Pokreta Samoopredeljenje Aide Ferati, koja je istakla da zahtev treba proslediti kosovskoj policiji, Kforu, Euleksu i ostalim međunarodnim organizacijama i nadležnim organima.

Nakon što su Srbi napustili sve prištinske institucije novembra prošle godine, odbornici Srpske liste u Severnoj Mitrovici zamenjeni su Albancima i Bošnjacima, koji su bili sledeći na listi sa najviše osvojenih glasova. Između južnog i severnog dela Kosovske Mitrovice postoji nekoliko mostova koji su funkcionalni i saobraćaj se preko njih odvija normalno.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: