Podeli vest

Manifestacija Evropska noć istraživača danas je svečano otvorena u Muzeju nauke i tehnike, u prisustvu ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelene Begović i šefa Delegacije Evropske unije Emanuela Žiofrea.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Pred brojnim zvanicama u Muzeju nauke i tehnike, Begović je rekla da je 14. izdanje manifestacije trenutak kada se istraživači iz cele zemlje okupljaju kako bi podelili sa građanima svoju strast prema nauci.

Begović je istakla da “nauka u Srbiji sarađuje sa Evropom i već je integrisana sa Evropskom unijom i evropskim istraživačkim prostorom”.

“Srbija ima bogatu tradiciju u istraživanjima i nauci. Mnogi naši naučnici dali su doprinos i treba da budemo izuzetno ponosni na njih, ali i na današnju naučnu zajednicu, koliko je uspešna”, ocenila je Begović.

Prema njenim rečima, Noć istraživača izmešta naučnike van labaratorija u širi društveni fokus i kontekst, i daje im mogućnost da komuniciraju sa okruženjem koje su koristi i čemu služi nauka u našim životima. Begović je dodala da su njeno ministarstvo i Vlada Srbije odlučni da kreiraju još bolje okruženje za naučnike i  talente, otvaraju se novi instituti, kao što je Biosens, jedini centar izvrsnosti van EU.

“Želimo da Srbija zasvetli izvrsnošću i inovativnošću”, poručila je Begović otvarajući “Evropsku noć istraživača”. Žiofre je istakao da je ovo trenutak kada nauka izlazi na ulice do građana, što se radi jer su otkrili da je važno da  posebno mladi shvate kako nauka nije daleko od njih i da je svi mogu dostići.

“Trebaju nam nove ideje za svet”, dodao je Žiofre, podsetivši da je čovečanstvo suočeno sa posledicama klimatskih promena, i mora kroz inovacije promeniti način kako planeta funkcioniše.

“Ovde smo da proslavimo nauku, istraživanje i nove izume koji će poslužiti čovečanstvu”; rekao je Žiofre, koji je dodao da “pomaganje inovacija nije trošak već ulaganje”.

Posle otvaranja, Begović, Žiofre i drugi obišli su stalnu postavku Muzeja nauke i tenhike, kao i nekoliko štandova u dvorištu gde su posetioci mogli da vide razne demonstracije o svojstvima struje, bakterija ili buba.

Evropska noć istraživača održava se ovog vikenda širom Starog kontinenta, a profesorka Fakulteta za fizičku hemiju Biljana Šljukić Paunković je rekla da u naučnoj avanturi u Srbiji, 29. i 30. septembra pod sloganom “Svetlost nauke” učestvuju 24 grada, uz besplatne programe za posetioce. Noć istraživača u Srbiji obuhvata Beograd, Čačak, Kragujevac, Trstenik, Niš, Leskovac, Ranovac, Rekovac, Zaječar, Negotin, Novi Sad, Šabac, Kikindu, Kruševac, Prijepolje, Priboj, Novu Varoš, Paraćin, Jagodinu, Svilajnac, Despotovac, Pirot, Inđiju i Ćupriju.

Evropska noć istraživača organizuje se uz podršku Evropske unije, sa ciljem da na zanimljiv način afirmiše istraživače i nauku, predstavi šta oni rade i podstakne mlade da se opredele za naučno-istraživačku karijeru, a u  Srbiji se realizuje kroz projekte “ReFocus Art” i “Sciences Cool”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ