Podeli vest

Cilj projekta je distribucija nacionalnih vesti, informisanje na nepristrasan i nezavisan način kao i profesionalni pristup vestima i izvorima koji su mimo propagande i lažnih vesti.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

brisel
Foto: Shutterstock

Evropska redakcija (European Newsroom – ENR), zajednički projekat 18 evropskih novinskih agencija, u kojem učestvuje i Tanjug, biće sutra na svečanosti u Briselu i zvanično pokrenut u prisustvu predstavnika Evropske komisije, kao i gostiju iz sveta politike, diplomatije i medija.

U Evropskoj redakciji učestvuju i nemačka agencija DPA, francuski AFP, italijanska agencija Ansa, rumunski AGERPRES, austrijska APA, ATA iz Albanije, kao i belgijska Belga, bugarska BTA, španske EFE i Europa Preš, zatim Fena iz BiH, Hina iz Hrvatske, severnomakedonska MIA, slovenačka novinska agencija STA i slovačka TASR.

Na svečanosti koja će biti upriličena u prostorijama Belga novinske agencije očekuje se prisustvo potpredsednika Evropske komisije Margaritisa Šinasa i oko 200 zvanica iz oblasti politike, ekonomije i medija.

ENR je počeo da radi 1. jula objavljivanjem vesti 16 agencija na sajtu Evropske redakcije (ENR).

Kroz ovaj projekat, koji finansira Evropska komisija, agencijama je pružena mogućnost za zajednički razvoj novinarskih standarda, proveru činjenica kao i jednak pristup informacijama, čime se otvara put za sveobuhvatno i raznoliko izveštavanje preko nacionalnih granica.

Cilj projekta je distribucija nacionalnih vesti, informisanje na nepristrasan i nezavisan način kao i profesionalni pristup vestima i izvorima koji su mimo propagande i lažnih vesti.

U Briselu očekuju da će Evropska redakcija uspostaviti “centar novinarskog kvaliteta i integriteta u srcu EU”, i naglašavaju da je njen moto – agencije koje rade zajedno i ravnopravno, moto i cele ujedinjene Evrope.

Agencije učesnice projekta imaju priliku i za obuku, dalje obrazovanje i zajednički razvoj novinarskih standarda, navodi ENR.

Redakcija je zamišljena kao mesto razmene za dopisnike novinskih agencija, jer je Brisel važno sedište gde se donose propisi koji direktno utiču na milione ljudi ne samo u zemljama članicama EU, već i u zemljama koje nastoje da postanu članice Unije.

ENR objavljuje dva puta sedmično sažetke od nekoliko izabranih vesti koje je svaka agencija prethodno objavila. Svaka agencija radi sažetak na svom jeziku, a iz toga se onda napravi selekcija vesti koja se prevodi na engleski, francuski i nemački.

Jednom sedmično ENR objavljuje na engleskom priču o prethodno dogovorenoj temi u čemu mogu učestvovati sve agencije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: