Podeli vest

Specijalci ROSU večeras su na putu Lučka Reka-Gazivode kod mesta Ribnjak zaustavili i više od sat vremena brutalno maltretirali Davora Markovića i njegovog sina Andriju iz Zubinog Potoka,

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

JARINJE
Foto: Bilten Ilustracija

Specijalci ROSU večeras su na putu Lučka Reka-Gazivode kod mesta Ribnjak zaustavili i više od sat vremena brutalno maltretirali Davora Markovića i njegovog sina Andriju iz Zubinog Potoka, rekao je stariji Marković za Kosovo onlajn. Marković je naveo da su se on i sin vraćali sa sela kada su videli ROSU policajce koji su ih zaustavili i izbacili iz automobila i bez ikakvog razloga bacili na asfalt, kada je njegov sin Andrija udario glavom.

“Onda su nas ubacili u kanal pored puta koji je pun blata i vode. Tu su nas držali više od sat”, rekao je Davor Marković. On je naveo da, dok su ležali u kanalu, iz oklopnih vozila ROSU specijalaca čula se duga pucnjava ka okolnim brdima.

“Pucali su ka selima gore. Nas su držali u onom blatu, izuli nam čizme i čarape. Udarali su nas po nogama. U šoku sam”, naveo je Davor Marković.

On je rekao i da su ROSU specijalci držali neke spiskove u rukama i da su ih ispitivali da li znaju neke ljude. “Traže Srbe po spiskovima. Pitali su nas za čoveka sa imenom Zoran Marković. Rekao sam da ga ne znam. Posle sat i više su nas pustili da idemo”, rekao je Davor Marković.

Kako navodi Kosovo onlajn, Markoviću i njegovom 22-ogodišnjem sinu, koji je zadobio povredu glave, zbog pretrpljenog šoka i povreda u ambulanti u Zubinom Potoku ukazana je prva pomoć. I predsednik opštine Zubin Potok Srđan Vulović rekao je za Kosovo onlajn da su ga večeras u blizini Gazivoda zaustavili i pretresli pripadnici specijalne jedinice kosovske policije ROSU. On je naveo da su ga pripadnici ROSU zaustavili dok je sa prijateljem išao automobilom i da su ga detaljno pretresli, ali da nisu upotrebili silu.

“Krenuo sam da obiđem okolne pravce oko Gazivoda da vidim da li je sve u redu, kada me zaustavila patrola Rosu. Pretresli su me vrlo detaljno, pitali ko sam, ali nisu upotrebili nikakvu silu i ubrzo su me pustili da idem dalje”, rekao je Vulović.

Srbi na severu KiM su tokom popodneva i večeri izašli na nekoliko punktova i formirali barikade zbog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića danas na Jarinju. Beogradski mediji objavili su da se u blizini Gazivoda kod sela Štuoca nadomak Zubinog Potoka večeras čula pucnjava koja je trajala petnaestak minuta.

Barikada iz Leposavića izmeštena u Ibarsku Slatinu kod Sočanice

Barikada iz Leposavića izmeštena je danas oko 18 sati u Ibarsku Slatinu kod Sočanice, javlja Kosovo onlajn.

Kako navodi taj portal, barikada, koja je u mrklom mraku, postavljena je na magistralnom putu na kojem je veliki broj putničkih vozila, kamiona, a među njima su i pripadnici međunarodne misije naoružani dugim cevima u pancirima.

U mrklom mraku ne može da se prepozna da li su u pitanju pripadnici Euleksa ili Kfora, ali se pretpostavlja da je u pitanju Euleks, jer je vozilo Kfora stacionirano nedaleko od barikade iz pravca Leposavića, navodi Kosovo onlajn.

Uprkos kiši i mraku, građani ne odustaju od okupljanja, a među njima je i veliki broj žena. Građani Leposavića i Zvečana postavili su barikade nakon što je Kosovska policija uhapsila bivšeg policajca Dejana Pantića.

Barikade su postavljene kako bi se sprečilo njegovo premeštanje u Prištinu. Osim u Leposaviću i Zvečanu, građani su se okupili i u Severnoj Mitrovici, Sočanici, Lešku i Srbovcu.

Kosovska policija:Napadnuti smo tri puta na putu ka Brnjaku, odgovorili na napad

Kosovska policija saopštila je danas da su je u tri različita slučaja vatrenim oružjem napale, kako je navela, ”kriminalne grupe”, na putu koji vodi ka administrativnom prelazu Brnjak i da je zbog toga bila prinuđena da odgovori, nakon čega su se napadači ”povukli u nepoznatom pravcu”.

Prema navodima policije, napada je bilo i na još nekoliko lokacija, prenela je “Koha ditore”. Kako se navodi u saopštenju, policijske jedinice su bile prinuđene da na napade odgovore vatrenim oružjem, primoravajući, kako se dodaje, “kriminalne grupe da se povuku i odu u nepoznatom pravcu”.

Prema informacijama policijskih jedinica na terenu, na više različitih lokacija čuli su se i pucnji, navodi se u saopštenju. U policiji naglašavaju da do sada nema zvaničnih informacija da je neko povređen ili da je pričinjena materijalna šteta.

Svečlja: Pantić osumnjičen za organizaciju ”terorističkog napada” na OIK

Dželjalj Svečlja tvrdi da je bivši pripadnik kosovske policije Dejan Pantić uhapšen danas pod sumnjom da je “organizovao teroristički napad na prostorije Opštinske izborne komisije” na severu KiM

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja tvrdi da je bivši pripadnik kosovske policije Dejan Pantić uhapšen danas pod sumnjom da je “organizovao teroristički napad na prostorije Opštinske izborne komisije” na severu KiM, kada su napadnuti službenici Centralne izborne komisije i policajci.

Svečlja je na Fejsbuku naveo da je Pantić optužen za “teroristički akt i napad na ustavni poredak”.

On tvrdi i da su se “ekstremističke grupe u cilju sprečavanja sprovođenja pravde organizovale kako bi blokirale neke puteve i postavile barikade u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku”.

Svečlja je pozvao sve građane da očuvaju mir, a posebno građane srpske nacionalnosti da, kako je naveo, “ne postaju deo organizacija kriminalnih grupa na severu”.

Pripadnici kosovske policije uhapsili su danas na administrativnom prelazu Jarinje Dejana Pantića, bivšeg pripadnika kosovske policije, koji je 5. novembra zajedno sa svojim kolegama napustio ovu instituciju, a koji je do tada bio angažovan u policijskoj stanici u Kosovskoj Mitrovici.

Nakon hapšenja Pantića, Srbi sa severa KiM okupili su se i postavili barikade jer, kako je preneo Kosovo onlajn, ne žele da dozvole da uhapšeni bude odveden za Prištinu.

Veći broj građana okupio se na ulazu i na izlazu iz Leposavića, u Sočanici, Lešku, a nekoliko stotina građana okupilo se i u Rudaru kod Zvečana, u blizini krsta, kao i u obližnjem Srbovcu. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da hapšenje Pantića predstavlja brutalnu odmazdu i zastrašivanje od strane predsednika privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Na Jarinju kosovska policija ne dozvoljava ulazak vozilima i pešacima

Kosovska policija na prelazu Jarinje brani ulazak vozilima i pešacima na KiM.

Ulazak se ne dozvoljava ni pešice, preneo je Kosovo onlajn.

Ranije danas na prelazu Jarinje uhapšen je bivši pripadnik kosovoske policije Dejan Pantić, koji je 5. novembra zajedno sa svojim kolegama napustio ovu instituciju.

Zbog njegovog hapšenja postavljene su barikade kod Leposavića i Rudara i okupili su se građani koji žele da spreče njegovo prebacivanje u Prištinu.

Na licu mesta prisutni su i Euleks i Kfor. Prištinska Koha prenela je u međuvremenu da je kosovska policija saopštila da je privremeno zatvorila put koji vodi do prelaza u Jarinju, nakon što su lokalni Srbi blokirali nekoliko puteva zbog hapšenja Pantića.

Petković: Hapšenje Pantića je brutalna odmazda i zastrašivanje

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da hapšenje Dejana Pantića, bivšeg pripadnika Kosovske policije na administrativnom prelazu Jarinje, predstavlja brutalnu odmazdu i zastrašivanje od strane predsednika privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

“Reč je o brutalnoj odmazdi i zastrašivanju od strane Alјbina Kurtija koji je rešio da sada progoni srpske policajce kojima, bez ikakvih osnova i dokaza, pokušava da pripiše dela sa kojima nemaju nikakve veze ne bi li tako pokušao da zastraši sve Srbe koji ne žele da trpe njegov teror i kršenje sporazuma. Time Kurti želi da im se osveti za to što su napustili sve institucije na severu, uklјučujući i policiju”, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Kako je navedeno u saopštenju kancelarije ,u ovoj brutalnoj primeni sile, odmazde i zastrašivanja Petković je odmah obavestio i Miroslava Lajčaka.

“Obavestićemo i sve relevantne međunarodne predstavnike sa jasnim zahtevom da se osveta i odmazda prema Srbima odmah zaustavi i da se Srbima garantuje bezbednost. Nakon upada i slanja svojih do zuba naoružanih jedinica u Kosovsku Mitorivcu, slanja Rosu blindiranih vozila u dečji vrtić u Leposaviću, specijalaca sa prstom na obaraču u Veliku Hoču, sada je Kurti počeo da hapsi Srbe nemoćan da ih natera da mu se povinuju i vrate u njegove institucije”, rekaoje Petković.

Prema njegovim rečima, jasno je “da Kurti želi nemire, incidente, novu krizu i haos jer se samo time hrani i tako opstaje na vlasti, ali mu to neće poći za rukom. Neće Srbi biti glineni golubovi njegovih suludih poteza, u to neka bude uveren”.

Pripadnici Kosovske policije uhapsili su danas na administrativnom prelazu Jarinje Dejana Pantića bivšeg pripadnika Kosovske policije koji je 5. novembra zajedno sa svojim kolegama napustio ovu instituciju, a koji je do tada bio angažovan u policijskoj stanici u Kosovskoj Mitrovici. Dejan je sa suprugom danas u prepodnevnim satima otišao u Rašku da obavi privatne obaveze, normalno prešao prelaz i u povratku su mu Kurtijevi policajci stavili lisice na ruke i odveli ga prema poslednjim informacijama u bazu kosovske policije u blizini prelaza.

Pantić je rođen 1966. godine u Kosovskoj Mitrovici, oženjen je i otac je troje dece.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: