Podeli vest

Moram da vas obavestim da zbog lične bezbednosti nisam u stanju da se danas izjasnim, rekao je preko video-linka svedok B3

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

sud
Foto: Pixabay

Zaštićeni svedok pod šifrom B3 odustao je danas u Osnovnom sudu u Prištini od javnog svedočenja u nastavku suđenja optuženima u slučaju ubistva lidera Srba sa Kosova i Metohije Olivera Ivanovića, navodeći da to čini zbog lične bezbednosti.

“Moram da vas obavestim da zbog lične bezbednosti nisam u stanju da se danas izjasnim”, rekao je preko video-linka svedok B3, pred tužiocem, sudskim većem, optuženima i njihovim advokatima, istakavši da njegov identitet nije više sakriven, preneo je RTS.

Sudija Valjon Kurtaj zatražio je od svedoka da objasni razloge odustajanja od svedočenja i da kaže da li odustajanje znači da ne želi da da izjavu, na šta je on odgovorio da “ne sme, ali da bi voleo da o detaljima razgovara sa sudijom u četiri oka”.

Zaštićeni svedok je na insistiranje sudije, potvrdio da želi da svedoči samo pred sudskim većem.

To je treći zaštićeni svedok tužilaštva koji zbog bezbednosti odbija da svedoči, a sudsko veće će naknadno odlučiti kako će postupiti prema njemu.

Za ispitivanje su ostala još dva svedoka tužilaštva koji nemaju status zaštićenih, a sledeća ročišta su najavljena za 1. i 4. novembar.

Advokati pojedinih optuženih su tokom današnjeg ročišta istakli da je za otkrivanje identiteta zaštićenih svedoka odgovorno tužilaštvo, koje je objavljivanjem podataka gde rade i drugim informacijama indirektno otkrilo njihov identitet.

Prema tumačenjima pravnika, sudsko veće nakon odustajanja svedoka B3 od davanja iskaza, može da predloži da se u obzir uzme njegovo prvo svedočenje dato 2019. godine, sačuvano u pisanoj formi, ali da s tim moraju da budu saglasni svi akteri u sudskom procesu, navodi RTS.

Specijalno tužilaštvo u Prištini u roku od tri godine podiglo je tri optužnice u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, ali osim što su se optuženi dva puta izjasnili da nisu krivi, sudski proces nije dalje odmakao.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred prostorija svoje partije Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” (SDP) u Severnoj Mitrovici.

Optuženi su Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović.

Njima se na osnovu treće optužnice na teret stavlja da su od 2014. do 2018. bili deo kriminalne grupe sa Željkom Bojićem, Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem na čelu, i da su pokušavali da pod svoju kontrolu stave Severnu Mitrovicu, dodaje RTS.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: