Podeli vest

Švedska će doprineti bezbednosti svih saveznika, a ubeđeni smo da će naše članstvo ojačati Alijansu, rekla je ministarka spoljnih poslova Švedske

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

SVEDSKA FINSKA NATO
TanjugAP Photo/Olivier Matthys

Švedska će, kao buduća članica NATO, doprineti bezbednosti svih saveznika, a ubeđeni smo da će naše članstvo ojačati Alijansu, rekla je ministarka spoljnih poslova Švedske An Linde u sedištu NATO nakon ceremonije potpisivanja protokola o pristupanju Švedske i Finske Alijansi, čime započinje formalni proces ratifikacije.

“Uradićemo sve što je do nas da doprinesemo kolektivnoj odbrani NATO, rame uz rame sa ostalim saveznicima. Odluka švedske vlade ima veliku političku i javnu podršku u Švedskoj i verujemo da je učlanjenje u NATO najbolji način za Švedsku da osigura nacionalnu bezbednost”, rekla je Linte, preneo je sajt NATO.

Ona je dodala da se nada brzom ratifikacionom procesu, pošto je prethodno Turska kočila ulazak ovih nordijskih zemalja u Alijansu, optuživši ih da daju utočište osobama koje smatra teroristima.

“Kao što znate, potpisali smo memorandum o razumevanju između Finske, Švedske i Turske, kako bismo rešili zabrinutost Turske, kada je reč o bezbednosti i terorizmu. Imaćemo zajednički mehanizam za rešavanje problema, tako da se nadam da će sve tri zemlje videti da je ovo dobar memorandum koji će turski parlament prepoznati i ratifikovati”, dodala je Linde.

Ministar spoljnih poslova Finske Peka Havisto je rekao da je, sa finske tačke gledišta, dobro da ima dugoročan i vrlo dobar odnos sa Turskom.

“Kada se Turska prijavila za članstvo u EU, bili smo među zemljama koje su se zalagale za taj proces. Imamo blisku saradnju o mirovnim pitanjima sa Turskom. Posetio sam dva puta ovog proleća Tursku. Ova učestala komunikacija će se, naravno, nastaviti tokom ratifikacionog procesa, a u ovom memorandumu smo rešili sva pitanja koja je Turska istakla, uključujući pitanje terorista, Radničke partije Kurdistana, i tako dalje”, kazao je Havisto.

On je rekao da iz perspektive Helsinkija, Finska “nije nikakvo utočište za teroriste, niti će to biti”.

“Poostravali smo naš zakon. Ova pooštravanja su pomenuta u memorandumu i mislim da su važna. Kako su rekli An i Jens, u sklopu ovog procesa ili mehanizma koji stvaramo, možemo da dobijemo dodatne informacije, što nas raduje. Onda ćemo verovatno moći efikasnije da se borimo protiv terorizma u našoj zemlji”, kazao je Havisto.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: