Nova studija švedskih naučnika otrkila je da hormonska tableta Primodos za testiranje trudnoće oštećuje fetus kod nekih trudnica.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixabay

Naučna studija je pokrenuta nakon što je navodna žrtva leka pokrenula sudski spor protiv proizvođača tablete Primodos, hormonske pilule koja je najviše korišćenja tokom 60. i 70.godina prošlog veka i (švedskog) ministarstva zdravlja, prenosi Skaj njuz.


Ovaj izveštaj koji je uradio švedski profesor farmakologije i toksikologije otkriva da je korišćenje tablete Primodos moglo da ošteti fetus na sličan način kao i neki lekovi za prekid trudnoće.


Profesor Bengt Danielson, koji se 35 godina bavi proučavanjem bezbednosti lekova i teratologijom (nauka koja se bavi abnormalnostima fiziološkog razvoja), proveo je dve godine analizirajući podatke iz studija o hormonskim testovima trudnoće (HPT) i zaključio da ovaj preparat ima potencijal da izazove niz urođenih problema udova, skeletne malformacije i kardiovaskularne defekte.


Međutim, studija profesora Danielsona sugeriše da HPT imaju potencijal i za treći ishod – da započnu neuspeli proces abortusa, što dovodi do kontrakcija materice i krvarenja kod nekih trudnica, najverovatnije onih žena koje imaju prirodno niži nivo hormona progesterona tokom trudnoće.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ