Podeli vest

Švedske vlasti optužile su danas Rusiju da putem kampanja dezinformacija napisanih na arapskom jeziku pokušava da utiče na to kako se na spaljivanje Kurana gleda širom sveta, s ciljem da ugrozi prijem Švedske u NATO.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

švedska
Foto: Pixabay

Švedska agencija za psihološku odbranu, u sastavu Ministarstva odbrane, saopštila je da su ruski državni mediji RT i Sputnjik objavili seriju članaka na arapskom jeziku, lažno tvrdeći da švedska vlada podržava spaljivanje Kurana, prenosi Gardijan.

Kako se navodi, od kraja juna, vlasti su zabeležile oko milion sličnih tekstova na arapskom i drugim jezicima. Portparol agencije za psihološku odbranu Mikael Ostlund rekao je da su dezinformacije na internetu eksponencijalno porasle od kada su dvojica Iračana spalila Kuran ispred džamije u Stokholmu na muslimanski praznik Kurban-bajram u junu. Među onima koji šire lažne narative, kako je rekao, bile su države i islamistički ekstremisti.

“Oni ponavljaju priče da Švedska podržava spaljivanje Kurana i da je islamofobična zemlja i neprijatelj islama”, rekao je on i dodao da to otežava ulazak zemlje u NATO. Prema njegovim rečima, činjenica da su takve stavove prenosili državni mediji ukazuju na to da “ova strategija dolazi sa vrha i da ju je odobrio Kremlj”.

“Kako se obrazac dezinformacija vremenom razrađuje, ljudima postaje lakše da poveruju da su lažne priče istinite”, dodao je. Valentina Šapovalova, doktorant na Univerzitetu u Kopenhagenu koja proučava rusku propagandu i dezinformacije, rekla je da je spaljivanje Kurana u Švedskoj bilo „teško izbeći“ u ruskim medijima, u kojima se o ovoj temi izveštavalo skoro svakodnevno.

„Rusija definitivno pokušava da iskoristi spaljivanje Kurana u svom propagandnom narativu, koji je izgrađen oko ideje da su, generalno, zapad i zapadne vrednosti korumpirani i da je zapad u procesu propadanja“, rekla je ona.

Kako je navela, u nekim medijskim pričama spaljivanje Kurana korišćeno je kao potvrda da je liberalni zapadni svet otišao predaleko. Dvojica Iračana, Salvan Momika i Salvan Najem, koji su učestvovali u paljenju Kurana, dobili su dozvolu da spale Kuran ispred parlamenta, što je izazvalo bes i dodatno intenziviralo diplomatsku krizu između Švedske i muslimanskih zemalja širom sveta. Švedska vlada je pod sve većim globalnim pritiskom da spreči dalje proteste, ali je do sada isključila mogućnost da promeni sistemske zakone o slobodi izražavanja u zemlji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: