Podeli vest

Dve nedelje nakon što je Spajk proglašen najstarijim živim psom na svetu, Ginisova knjiga rekorda dobila je dokaze o još starijem psu. Mnogo starijiem psu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

pas
Foto: Pixabay

Bobi, rođen 11. maja 1992. godine nije samo najstariji živi pas, on je najstariji pas ikada.

Bobi je, naime, 1. februara 2023. napunio  30 godina i 266 dana.

Proživeo je ceo svoj život sa porodicom Kosta u ruralnom selu Conkueiros, u Leiriji u Portugalu. Čistokrvni je Rafeiro do Alentejo, rasa pasa čuvara stoke sa prosečnim životnim vekom od 12-14 godina.

Ovaj portugalski pas ne samo da je oborio rekord života svoje rase, već  je oborio skoro vekovni rekord.

Prethodni najstariji pas ikada, Blu (1910-1939), bio je australijski stočarski pas koji je živeo 29 godina i 5 meseci.

Na sajtu Ginispve knjige rekorada navodi se da je Bobi 1992. godine registrovan u Servico Medico-Veterinario do Municipio de Leiria (Veterinarskoj medicinskoj služba opštine Leiria).

Bobijevu starost je takođe potvrdio SIAC, baza podataka o kućnim ljubimcima koju je ovlastila portugalska vlada i kojom upravlja SNMV (Sindicato Nacional dos Medicos Veterinarios; Nacionalna unija veterinara).

Prema rečima njegovorg vlasnika koji danas ima 38 godina, Bobi je rođen je kao jedno od četiri muška šteneta, u pomoćnoj zgradi u kojoj je porodica Kosta čuvala drva.

Preživeo je pukom srećom, a na pitanje upućeno njegovom vlasniku Leonelu Costi šta misli da je tajna njegovog dugog veka, on odgovara – “Voda”. 

Bobi pije 1l vode dnevno i to je ono što njegov vlasnik smatra da ga je održalo u životu sve ove godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: