Podeli vest

Očekuje se da će temperature vazduha širom sveta nastaviti da rastu zbog efekata El Ninja, najpoznatijeg fenomena globalnog klimatskog sistema koji se prvi put pojavio u tropskim oblastima Pacifika, saopštila je danas Svetska meteorološka organizacija (SMO).

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

sunce
Foto: Pixabay

El Nino je fenomen zagrevanje površinske temperature vode u istočnim i centralnim delovima Tihog okeana i povezan je sa nastankom ekstremnih vremenskih prilika – od tropskih ciklona preko obilnih padavina do jake suše, prenosi Rojters.

Današnje saopštenje SMO potvrdilo je poslednji mesečni izveštaj američkog Nacionalnog administrativnog centra za predviđanje klimatskih promena.

Najtoplija zabeležena godina na svetu, 2016. poklopila se sa jakim El Ninjom, iako stručnjaci upozoravaju da su klimatske promene podstakle ekstremne temperature čak i u godinama bez El Ninja.

SMO je u maju saopštila da postoji jaka verovatnoća da bi rekord iz 2016. godine uskoro mogao da bude oboren, jer će najmanje jedna od narednih pet godina, ali i predstojeći petogodišnji period u celini, biti najtopliji do sada.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: