Agencija za rak Svjtske zdravstvene organizacije (WHO) u petak je ocienila da je talk prah veroVatno kancerogen za ljude, no nezavisni stručnjak upozorava da tu objavu ne bi trebalo na prvu pogrešno tumačiti i shvatiti kao nešto što služi kao konačan dokaz.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Foto: Pixels

Odluka se temelji na limitiranim dokazima po kojima talk prah može uticati na razvoj raka jajnika kod žena, zasnovano na dokazima po kojima se povezuje s razvojem raka među miševime i na snažnim mehaničkim dokazima po kojima postoje znakovi njegove kancerogenosti u ljudskim ćelijama, objavila je WHO-ova Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) sa sedištem u Lionu.

Talk je prirodni mineral koji se često koristi za izradu dečjeg pudera. Većina ljudi izložena je talku u obliku dečjeg pudera ili kozmetike, stoji u saopštenju IARC-a, prenosi HRT.

No najveća je izloženost talku u trenutku kada se on vadi, prerađuje ili koristi za izradu drugih proizvoda, stoji u objavi.

Treba podsetiti da je talk prah prirodan mineral koji se sastoji od magnezijuma, silicijuma, kalcijuma i kiseonika, a karakteriše ga blag zemljani miris. Ne rastvara se u vodi, alkoholima ni uljima, što mu daje posebne karakteristike i široku primenu u kozmetici.

Agencija u objavi navodi da postoje brojne studije koje dosljedno upozoravaju na povećane stope raka jajnika kod žena koje koriste ili su koristile talk prah na materici.

Istovremeno se u objavi ne isključuje mogućnost da je talk prah u nekim studijama bio kontaminiran azbestom, a on je izravan uzročnik raka.

– Uzročno-posledična uloga talk praha u takvim se slučajevima nije mogla u potpunosti utvrditi, rezultati su istraživanja agencije objavljeni u stručnome časopisu The Lancet Oncology.

Mišljenje neovisnih stručnjaka

Kevin McConway, statističar na britanskom Otvorenom univerzitetu koji nije učestvovao u istraživanju, upozorio je da je u slučaju IARC-ove procene najočitije tumačenje zapravo pogrešno. Ističe da je cilj Agencije odgovoriti na pitanje postoji li kod neke stvari potencijal da izazove rak pod uslovima koje IARC ne specifiše i ne navodi.


S obzirom na to da su provedene studije bile posmatračke, zbog čega nisu mogle dokazati uzročno- posledičnu vezu, iznesene podatke ne bi trebalo shvatiti kao nešto što može poslužiti kao konačan dokaz.

Objava je usledila samo nekoliko nedelja nakon što je američki farmaceutski i kozmetički div Johnson & Johnson pristao isplatiti 700 miliona dolara za konačno rešavanje optužbi po kojima je obmanuo kupce kada je posredi sigurnost kompanijskih proizvoda na bazi talka.

Kompanija Johnson & Johnson u nagodbi nije priznala zloupotrebu, premda je godine 2020. povukla proizvod sa severnoameričkog tržišta.

U skladu sa sažetkom studije objavljene 2020., a studijama je obuhvaćeno 250.000 žena iz Sjedinjenih Država, nije ustanovljena statistička veza između korištenja talk praha na polnom organu žena i rizika od razvoja raka jajnika.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: