Vaseljenski patrijarh Vartolomej pozvao je sve hrišćane da zajedno, istog datuma, proslavljaju Uskrs. Patrijarh je izrazio nadu da bi dogovor o zajedničkom datumu mogao biti postignut već sledeće godine, kada će Uskrs biti proslavljen 20. aprila i po gregorijanskom i po julijanskom kalendaru.

Autor : Bilten.rs , Izvor :Tanjug

FOTO: PEXELS

„Molimo Gospoda da Uskršnja proslava sledeće godine 20. aprila na oba kalendara neće biti samo slučajna pojava, već pre početak jedinstvenog datuma za njegovo poštovanje i od strane istočne i zapadne hrišćanske crkve”, poručio je Vartolomej, prenosi “Catholic Culture”.

On je naveo da je ova težnja posebno značajna, pošto se 2025. godine obeležava 1700. godišnjica Prvog vaseljenskog sabora u Nikeji, koji je, između ostalog, formulisao pravila za određivanje datuma Uskrsa.

„Među njegovim ključnim raspravama bilo je pitanje uspostavljanja zajedničkog vremenskog okvira za uskršnje svečanosti. Optimisti smo jer postoji dobra volja obe strane. Jer, zaista, odvojeno slaviti jedinstveni događaj jednog Vaskrsenja jedinoga Gospoda je skandal!“, poručio je vaseljenski patrijarh.

Vartolomej je već ranije rekao da će dogovor o zajedničkom datumu Uskrsa biti važna tema za pripremu 1700. godišnjice Nikejskog sabora.

Uskrs je ove godine pao 31. marta po gregorijanskom kalendaru, a po julijanskom kalendaru obeležava se 5. maja.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: