Podeli vest

SZO danas odlučuje da li će se proglasiti epidemija majmunskih boginja po principu epidemije Covid-19

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

szo
Foto: Shutterstock

Stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) sastaju se danas kako bi procenili da li epidemiju majmunskih boginja treba proglasiti za vanrednu situaciju po javno zdravlje od međunarodnog značaja, kao što je to bio slučaj sa pandemijom kovid-19, prenosi Rojters.

Ranije je proglašeno samo šest takvih vanrednih situacija: kovid-19 (2020), izbijanje ebole u Demokratskoj Republici Kongo (2019), virus Zika (2016), poliomijelitis ili dečija paraliza (2014), epidemija ebole u Zapadnoj Africi (2014) i H1N1 virus ili svinjski grip koji je izazvao pandemiju (2009).

Ako bi se to desilo, bilo bi moguće aktivirati mehanizme međunarodne saradnje čiji je cilj da se ograniči dalje širenje bolesti, a to bi istovremeno bio signal i pojedinačnim zemljama da budu u pripravnosti, odnosno da ojačaju kapacitete svojih zdravstvenih službi, navodi britanska agencija.

SZO definiše vanrednu situaciju po javno zdravlje od međunarodnog značaja, kao “vanredni događaj za koji je utvrđeno da predstavlja rizik za javno zdravlje drugih država usled međunarodnog širenja bolesti i da potencijalno zahteva koordinisan međunarodni odgovor”.

Direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je ranije da je jasno da postoji neobična situacija, jer se virus sada ponaša drugačije i da se majmunske boginje pojavljuju u sve većem broju država, zbog čega je potreban koordinisan odgovor.

Ovo proglašenje u velikoj meri služi da skrene pažnju i ne otvara zvanično finansiranje ili nove mere, iako može dati veću težinu savetima SZO i akcijama koje preduzimaju zemlje.

Stručni komitet daje preporuku, ali konačnu odluku o proglašenju vanredne situacije po javno zdravlje od međunarodnog značaja, donosi generalni direktor Tedros Adhanom Gebrejesus, navodi Rojters.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: