Podeli vest

Kineski zvaničnici moraju da podele više informacija o epidemiji kovida u svojoj zemlji i porastu broja novozaraženih u Kini, apelovala je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

szo s
Foto: Shutterstock

Mnoga stroga ograničenja u Kini su ukinuta u poslednjih nekoliko nedelja nakon čega je broj novozaraženih porastao u nekoliko zemalja koje sada proveravaju stanje putnika iz Kine, prenosi Bi-Bi-Si.

Zvaničnici SZO kažu da žele da vide više podataka o hospitalizacijama, prijemima u jedinice intenzivne nege, smrtnim slučajevima i broju vakcinisanih. Sjedinjene Američka Države, Španija, Francuska, Južna Koreja, Indija, Italija, Japan i Tajvan uvele su obavezno kovid testiranje za putnike iz Kine jer strahuju od ponovnog širenja virusa.

Putnici koji u Englesku kreću iz Kine moraće da prikažu negativan test pre nego što se ukrcaju u avion.

Iz SZO se naglašava značaj praćenja i blagovremenog objavljivanja podataka kako bi se pomoglo Kini i drugim zemljama širom sveta da formulišu tačne procene rizika i da se informišu o efikasnim merama. Iznenadno ukidanje mnogih ograničenja u Kini usledilo je nakon novembarskih protesta protiv vladinog upravljanja bolešću.

Do tada, Kina je imala jedan od najstrožih anti-kovid režima na svetu, poznat kao politika nulte tolerancije na korona virus. Broj novozaraženih je od tada u porastu, a kineska vlada izveštava od oko 5.000 slučajeva dnevno.

Međutim analitičari tvrde da su realni brojevi u velikoj meri smanjeni procenjujući da u Kini svakodnevno ima skoro milion novozaražanih.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: