Podeli vest

Iz SZO pozivaju na očuvanje zdravlja i cele planete

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Shutterstock

Na Svetski dan zdravlja (SZD), Svetska zdravstvena organizacija (SZO) poziva da se u celom svetu posveti pažnja i preduzmu hitne aktivnosti kako bi se očuvalo zdravlje ljudi i planete i kako bismo se pokrenuli ka kreiranju društava usredsređenih na dobrobit.

“Danas su se zaposleni SZO u Srbiji zajedno sa predstavnicima Instituta za javno zdravlje Srbije (IJZS) okupili u park-šumi Košutnjak, gde su simbolično posadili 20 sadnica drveća kako bi se obeležio SDZ 2022. i kako bi se kreiralo okruženje koje podržava osnaživanje pojedinaca da preduzmu korake, i naprave pravi izbor, usmeren na dobrobit svakog od nas i naše planete”, naglašava dr Fabio Skano, direktor Kancelarije SZO u Srbiji.

Znamo da usled globalnog zagrevanja komarci šire bolesti dalje i brže nego ikada pre. SZO beleži da 99 ofdsto svetskog stanovništva udiše nezdrav vazduh, uglavnom usled sagorevanja fosilnih goriva. navedeno je u saopštenju.

Sagorevanje fosilnih goriva dovodi do zagađenja koje ubije 13 osoba svakog minuta jer dovodi do raka pluća, bolesti srca i moždanih udara.

Zagađenje i plastika se nalaze i u rekama i na planinama i stigli su čak i do naše lanca ishrane i krvotoka.

Izuzetno prerađena, nezdrava hrana i pića pokretači su talasa gojaznosti, povećavaju i stopu oboljevanja od raka i bolesti srca.

“Unapređenjem informacija o zdravoj životnoj sredini i promenom ponašanja prema prirodi, razvijamo svest o životnoj sredini. Posvećujemo ovaj dan očuvanju sopstvenog zdravlja i zdravlja naše planete i podsećamo: čuvajte energiju, dajte prednost hrani proizvedenoj u lokalnoj sredini u odnosu na industrijske proizvode, izbegavajte upotrebu plastičnih pakovanja i kesa, pešačite ili vozite bicikl umesto da vozite, ostavite pušenje, čuvajte zdravlje”, rekla je direktorka IJZS Batut, dr Verica Jovanović.

Sađenje drveća podržalo je Javno preduzeće „Srbija Šume“ i time je obeležen početak opsežnijih aktivnosti koje će se nastaviti kasnije tokom godine, navedeno je u saopštenju.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: