Podeli vest

Prvi plan objavljen je u februaru 2020. na samom početku pandemije

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

szo s
Foto: Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je objavila ažurirani plan o kovidu 19, navodeći tri moguća scenarija razvoja pandemije do kraja ove godine.

Direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus veruje da je najverovatniji onaj da će se ozbiljnost te bolesti vremenom smanjivati.

“Na osnovu onoga što sada znamo, najverovatniji scenario je da će virus koji uzrokuje kovid-19 nastaviti da se razvija, ali će se ozbiljnost bolesti koju izaziva smanjiti vremenom zbog porasta imuniteta dobijenog vakcinacijom i prebolevanjem”, rekao je Gebrejesus, prenosi Rojters.

Ažurirani Plan strateške pripreme, spremnosti i odgovora iznosi strateška prilagođavanja koje bi svaka zemlja trebalo da preduzme radi sprečavanja širenja korona virusa, smanjivanja uticaja kovida i završetka globalnog vanrednog stanja.

Ipak, šef SZO je upozorio da bi se povremeni uzleti broja slučajeva i smrtnih ishoda mogli dogoditi kada imunitet padne, što bi moglo da zahteva periodične bustere za osetljivo stanovništvo.

Govoreći o drugom i trećem scenariju, Tedros je rekao da će se ili pojavljivati manje ozbiljne varijante pa busteri i nova vakcina neće biti potrebna, ili će se pojaviti virulentnija varijanta pa zaštita od ranije vakcinacije ili infekcije neće biti dovoljna.

Ovo je treći Plan strateške pripreme, spremnosti i odgovora SZO i Tedros veruje da će biti i poslednji.

Prvi plan objavljen je u februaru 2020. na samom početku pandemije.


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: