Podeli vest

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je da nedavno širenje ptičijeg gripa H5N1 na sisare treba pratiti, ali da je rizik za ljude i dalje mali.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

szo s
Foto: Shutterstock

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus, izjavio je danas da nedavno širenje ptičijeg gripa H5N1 na sisare treba pratiti, ali da je rizik za ljude i dalje mali.

On je naveo da se H5N1 širi među živinom i divljim pticama već 25 godina, ali da nedavne izveštaje o zaražavanju vizona, vidri i foka “treba pažljivo pratiti”.

Kazao je da je rizik za ljude i dalje nizak, napominjući da su slučajevi kod ljudi retki otkako se taj soj gripa pojavio 1996. godine.

Generalni direktor SZO apelovao je na sve da ne diraju mrtve ili bolesne divlje životinje i da ih prijave lokalnim i nacionalnim vlastima, koje prate situaciju.

“SZO nastavlja da sarađuje sa farmacerutskim kompanijama kako bi se osiguralo da, ako je potrebno, zalihe vakcina i antivirusnih lekova budu dostupne za globalnu upotrebu”, rekao je Tedros.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: