Podeli vest

Svetska zdravstvena organizacija predstavila je novu aplikaciju SunSmart na pametnim telefonima koja beleži nivo UV zračenja i upozorava vas na zaštitu

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

sunce vreme
Foto: Pixabay


SunSmart Global UV aplikacija je besplatna i daje vam petodnevnu UV i vremensku prognozu na lokacijama koje se mogu pretraživati i koje možete menjati u zavisnosti gde se nalazite.

Aplikacija prikazuje kada je UV zračenje najjače i kada vam je potrebna posebna zaštita. Instaliranje je jednostavno: U polje pretrage u AppStore ili PlayStore na mobilnim telefonim dovoljno je da se ukuca “SunSmart” i aplikacija će biti ponuđena.


Iako nam se često čini da bi na odmoru trebalo da iskoristimo svaki minut na suncu iz SZO upozoravaju da to može imati ozbiljne posledice.

Iz SZO poručuju da se većina bolesrt povezanih sa UV zračenjem mogu izbeći kroz nekoliko jednostavnih koraka:

– Ograničite vreme na podnevnom suncu
– Potražite senku kada su UV zraci najintenzivniji
– Nosite zaštitnu odeću, šešire i naočare za sunce
– Koristite kremu za sunčanje širokog spektra za zaštitu od sunca

Prema SZO-u, UV zračenje se računa na lestvici od 1 (nisko) do 11 ili više (ekstremno). Zaštita od sunca se preporučuje od nivoa 3.

U Europi, zračenje često doseže nivo od 8 tokom letnjih dana, upozoravaju iz SZO.

Aplikacija je prozvod saradnje Svetske zdravstvene organizacije (SZO), Svetske meteorološke organizacije (VMO), Program Uedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) i Međunarodne organizacije rada.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: