Podeli vest

Generalni sekretar Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Gebrejesus istakao je važnost pripreme za, kako je nazvao, “bolest X”, izrazivši nadu da će zemlje do maja ove godine postići sporazum o pandemiji kako bi se pozabavile ovim “zajedničkim neprijateljem”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Shutterstock

“Sporazum o pandemiji može ujediniti sva iskustva sa svim izazovima s kojima smo se suočili, kao i sva rešenja”, rekao je Gebrejesus na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, prenela je Anadolija.

Rekao je da je “bolest X”, nepoznata bolest, prvi put upotrebljena kao termin 2018. godine.

Naveo je da postoje nepoznate stvari koje se mogu dogoditi i da je sve što se dešava “pitanje kada, ne ako”.

“Ne bi trebalo da se suočimo sa stvarima nepripremljeni, možemo se pripremiti i za neke nepoznate stvari”, rekao je Gebrejesus na panel diskusiji pod nazivom “Priprema za bolest X”.

Dotaknuvši se važnosti istraživanja i razvoja, kao i zdravstvene infrastrukture i radne snage koje treba pripremiti za “bolest X”, Gebrejesus je naglasio da je primarno zdravlje ključno što je svet imao priliku da vidi tokom pandemije kovida.

Ponavljajući važnost sporazuma o pandemiji, naglasio je da to može pomoći svetu da se bolje pripremi za budućnost.

“Zato što se radi o zajedničkom neprijatelju i bez zajedničkog odgovora, počevši od pripravnosti, suočićemo se s istim problemom kao što je bio i kovid”, rekao je Gebrejesus.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

ZA KOSTIĆA ZAVRŠEN EURO

Srpski fudbalski reprezentativac Filip Kostić zbog povrede kolena neće igrati u preostalom delu Evropskog prvenstva u Nemačkoj.