Podeli vest

Adaptirana vakcina može da koristi onima koji su prethodno dobili određen broj doza, saopštio je vakcinacioni panel pri SZO, preneo je Rojters.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vakcina
Foto: Shutterstock

 Modifikovana antikovid vakcina koja cilja omikron soj može biti davana kao buster doza da se pojača imunitet kod ljudi, saopštila je danas tehnička savetodavna grupa pri Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO).

Tako adaptirana vakcina može da koristi onima koji su prethodno dobili određen broj doza, saopštio je vakcinacioni panel pri SZO, preneo je Rojters.

Vakcine bi mogle da se koriste širom sveta kada dobiju odobrenje SZO za hitnu upotrebu ili odobrenje zdravstvenog regulatornog tela u državama širom sveta.

Proizvođači vakcina, među kojima su Moderna i Fajzer, razvijaju buster nove generacije protiv omikrona, kao i originalnog soja korona virusa.

Iz Moderne su prošle nedelje saopštili da njihova nova doza vakcine daje bolji imuni odgovor na omikron nego originalna doza, dok je Evropska agencija za lekove ove nedelje počela da razmatra materijal adaptirane antikovid vakcine Moderne i Fajzera.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: