Podeli vest

Pod uticajem visokih troškovnih pritisaka iz međunarodnoig okruženja, i inflacija u Srbiji je nastavila da raste i u julu je iznosila 12,8 odsto.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

nbs
Foto: Shutterstock

Guverener Narodne banke Srbije Jorgovanks Tabaković ocenila je danas da će iz sukoba u Ukrajini jedino Eevropa izaći slabija i to dugoročno može biti problem sa kojim će se Srbija suočavati jer najveći deo našeg izvoza ide u Evropu a najvise investicija dolazi iz Evrope.

Ona je na avgustoivskom predstavljanju infklacije navela da su se od prethodng izveštaja materijalizovali neki ključni rizici iz međunarodnog okružrenja što se nije odrazilo na bruto domaći proizvod ali jeste na inflaciju.

Pod uticajem visokih troškovnih pritisaka iz međunarodnoig okruženja, i inflacija u Srbiji je nastavila da raste i u julu je iznosila 12,8 odsto, od čega je oko 70 odsto doprinosa poticalo od rasta cena hrane i energenata.

Iako smo i u maju pretpostavljali da će inflacija narednih meseci rasti, zbog geopolitičkih kretanja i nepovoljnih agrometeoroloških događanja cene hrane i energenata su prethodnih meseci ostavrili veći rast od predviđenog“, rekla je Tabaković.

Navela je da će prema novoj projekciji međugodišnja inflacija u trećem kvartalu dostići vrhunac, najverovatnije u septembru, a da će zatim početi da opada.

Istakla je da je zbog rasta troškovnih pritisaka i uvozne inflacije iznad očekivanja nastavljeno umereno zaošastravanje monetarne politike , što je rađeno kroz korigovanje referentne kamatne stope, u junu za 50 baznih poena, u julu i avgusutu za po 25 i da ona sada iznosdi 3,0 odsto.

Navela je da je u takvim uslovima kreditna aktivnsot ostala važan faktor obezbeđenja sredstava za proizvodnju i finansiranje investicija i potrošnje.

„ Međugodišnja stopa rasta domaćih kredita nemonetarnom sektoru u junu je ubrzana i iznosila je 13,1 odsto, a učešće problematičnih kredita je spušteno na najniži nivo od 3,26 odsto“, rekla je Tabaković.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: