Podeli vest

Italija je podržavalac ulaska Srbije u Evropsku uniju i smatramo da je njeno prisajedinjenje prirodno, kao i da treba da predstavlja ne samo prioritet za vladu Italije već i za sve vlade EU, poručio je danas ministar spoljnih poslova te države Antonio Tajani.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: AP Photo, File/Domenico Stinellis/Tanjug

Tajani je to rekao na Poslovnom forumu Italija – Srbija u Trstu, kojem prisustvuje predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević.

Tajani je čestitao Vučeviću na tome što je izabran za predsednika vlade i istakao da je posebno srećan što je prvo došao u Italiju, navodeći da to vidi kao znak velikog prijateljstva.

Šef italijanske diplomatije je rekao da bi trebalo da se omogući naordu kome je bilo onemogućeno da se vrati pod okrilje “svoje kuće”.

“Predstavnici prijateljske Srbije, ovde smo da bismo ojačali, ne samo političke veze već i privredne veze. Nadam se da će naš susret imati ogroman značaj zato sto predstavlja kontinutet i želimo da budemo rame uz rame sa srpskim narodom, ne samo što se tice politike već Ii sto se tice privrede”, poručio je Tajani.

On je naveo da je Italija treći spoljnotrgovinski partner Srbije, da u našoj zemlji radi 1.200 italijanskih preduzeća i da ona doprinose privrednom sistemu.

Tajani je posebno podvukao značaj projekta “Skok u budućnost 2027”, a poručio je i da će Italija i italijanska preduzeća učestvovati na manifestaciji Ekspo 2027 čiji će Beograd biti domaćin.

“Mi ćemo biti prisutni tamo, velika je šansa. Italija je spremna da stavi na raspolaganja svoja preduzeća koja znaju da će u Srbiji naći pazljivog sagovornika”, rekao je Tajani.

Tajani je ukazao da je za njih pitanje energije od izuzetnog značaja, dodajući da sve više računaju na izbor energetskih izvora koji će omogućiti preduzećima da budu konkurentni.

Na poslovnom forumu je rečeno i da region Zapadnog Balkana postaje sve atraktivniji za ulaganja italijanskih preduzeća.

Rezolucija nije svaljivanje krivice na Srbiju, odgovornost je individualna

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani rekao je danas povodom usvajanja rezolucije o Srebrenici u GS UN da je stav te države jasan i da ono što se dogodilo u Sarajevu nije odgovornost jedne države već da je odgovornost individualna.

“Za nas je to nešto što se tiče prošlosti”, rekao je Tajani. On je dodao da su juče podržali amandmane koji su imali za cilj da se izbegne svaljivanje krivice na Srbiju jer, kako kaže, to ne treba da bude istorijska osuda i napad na jednu državu koja nema direktnu odgovornost.

“Odgovornost je na onima što su izvršili ta dela”, rekao je Tajani na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Vlade Srbije Milošem Vučevićem u Trstu.

Na pitanje o dijalogu Beograda i Prištine, Tajani je kazao da Priština mora da poštuje obaveze koje je preuzela pred Evropom naročito što se tiče osnivanje ZSO. “Treba poštovati obaveze koje su preuzete. Naši vojnici će nastaviti da garantuju stabilnost i mir I da štite manastire”, poručio je Tajani.

Italija će se zalagati da pristupanje SRB u EU bude i pre 2030.

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani izjavio je danas da će se Italija zalagati da se pristupanje Srbije u punopravno članstvo u Evropsku uniju dogodi i pre 2030. godine.

Tajani je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Vlade Srbije Milošem Vučevićem u Trstu gde se održava Poslovni forum Italija – Srbija.

“To je naša želja i mi se za to zalažemo”, rekao je Tajani odgovarajući na pitanja novinara o rokovima za pristupanje regiona Evropskoj uniji.

Tajani je poručio da će Italija učiniti sve kako bi rokovi bili što kraći i kako bi se to dogodilo što pre, dodajući da iskreno veruje u ujedinjenje Evrope.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

SUTRA JE SPASOVDAN

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici sutra slave praznik Vaznesenja Gospodnjeg, Spasovdan, kojim se obeležava 40. dan nakon Vaskrsa kada…