Pomislili biste da je reč o prokletstvu, međutim, izgleda da postoji sasvim drugačiji problem zbog koga kraljevska porodica ne želi da živi u Bakingemskoj palati

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

Bakingemska palata je ikonična rezidencija britanske kraljevske porodice, smeštena u Londonu. Izgrađena je u 18. veku i već vekovima služi kao rezidencija britanskih monarha. Palata je simbol monarhije i kraljevske moći, ali je takođe postala poznata kao turistička atrakcija.

Kako piše NewYork Times svake godine milioni turista proviruju kroz zatvorenu ogradu palete zamišljajući kako izgleda raskoš koji se iza toga nalazi.

Bakingemska palata zaista oduzima dah svojom arhitekturom i raskošnim enterijerom.

Sa prepoznatljivim neoklasičnim stilom, palata se ističe svojim impresivnim fasadama, visokim stubovima i detaljno izrađenim reljefima. Unutrašnjost je ukrašena raskošnim tapiserijama, kristalnim lusterima i vrednim umetničkim delima.

Iza prelepe fasade je 775 soba od kojih je 188 spavaćih i to namenjenih za osoblje, 52 sobe za goste, 92 kancelarije, 78 kupatila, 19 državnih soba i raznih drugih uslužnih prostorija, uključujući kuhinje, ostave i menze za osoblje.

Ipak, ni izgleda da sva ova raskoš nije dovoljna da kraljevska porodica stanuje ovde. Prva pomisao je da monarsi žele nešto luksuznije, ali izgleda da stvar nije u tome.

U palati stanuju miševi

Jedan od glavnih razloga zbog kojih se niko ne želi trajno nastaniti u Bakingemskoj palati su visoki trošakovi održavanja. Palata je ogromna i zahteva kontinuirano održavanje, što uključuje renoviranje, čišćenje i osiguravanje bezbednosti.

Deo sa čišćenjem posebno je problematičan, ali ne toliko koliko problem sa miševima.

Na miševe se, kako piše New York Times, žalio i Edvard VIII kome je smetao i „mrak Bakingemske palate“ i misilio je kako će se porodica „smrznuti“ čim uđu unutra. Kada se tadašnja princeza Elizabeta uselila sa svojom porodicom 1937. godine, palata je imala stalnog kontrolora štetočina koji je služio samo za uklanjanje miševa.

Miševi su još bili u rezidenciji kada su Obama boravili u Palati 2011. (Barak Obama se uplašio da će saznati njegova supruga Mišel, koja se plaši miševa), a par se našao u smeštaju prvi i jedini put. Iako su dobilipredsednički apartman za goste nisu imali sopstveno kupatilo, pa su Barak i Mišel morali da pređu hodnik da bi oprali zube ili se istuširali.

Da li će renoviranje vratiti novog kralja u palatu?

Odgovor na ovo pitanje je – teško. Iako se radi renoviranje Čarls za sada ne pokazuje interes da živi u palati iz istih razloga iz kojih je nije voleo niko do sada- nepraktičnosti.

Ipak, ova palata ostala je mesto prijema stranih gostiju i nastaviće to da bude.

New York Times postavlja i pitanje zašto niko ne govori tako često da kraljevska porodica ovde ne živi i daje svoj odgovor u vidu pitanja- Da li bi milioni ljudi gvireli kroz kapiju ako bi znali da u njoj nema nikoga?


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: