Podeli vest

Televizija “Tolo njuz” saopštila je da su zvaničnici ministarstva nazvali novu uredbu o pokrivanju lica “konačnom presudom, koja nije za diskusiju”

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

žena pokrivena
Foto: Pixabay

Vladajući pokret Talibana naredio je lokalnim televizijskim kanalima u Avganistanu da se pobrinu da voditeljke programa pokrivaju svoja lica dok su na ekranu, čime se dodatno ograničavaju prava žena u toj zemlji, uprkos globalnom negodovanju.

Avganistanski mediji potvrdili su da su dobili ukaz od Ministarstva poroka i vrlina, zaduženog za tumačenje i sprovođenje talibanske verzije islamskog šerijatskog zakona.

Televizija “Tolo njuz” saopštila je da su zvaničnici ministarstva nazvali novu uredbu “konačnom presudom, koja nije za diskusiju”. Televizija je na Tviteru napisala da „nova naredba zahteva od svih voditeljki koje rade na svim TV kanalima da pokriju lice dok vode programe”, preneo je Glas Amerike.

Portparol ministarstva Akif Sadik potvrdio je Glasu Amerike da je svim domaćim medijima u Kabulu naređeno da zabrane ženskom osoblju da se pojavljuje u programu, osim ako njihova lica nisu pokrivena.

Kritičari su osudili nastavak talibanskih napada na prava žena.

Otkako je ponovo preuzela vlast u avgustu 2021. privremena, isključivo muška talibanska vlada uvela je niz teških ograničenja za žene.

Avganistanskim ženama je naređeno da nose odeću od glave do pete koja pokriva lice kada su u javnosti. Muškarci staratelji onih koji se ne pridržavaju uredbe mogli bi da budu osuđeni na zatvorsku kaznu od tri dana ili više.

Većini žena je rečeno da se ne vraćaju na svoje radno mesto i da idu na duga putovanja, osim ako nisu u pratnji bliskog muškog rođaka. Srednjoškolkama starijim od 12 godina nije dozvoljeno da nastave školovanje.

Ponašanje talibana prema ženama izazvalo je kritike avganistanskih aktivista i međunarodne zajednice, ali pravdaju mere koje su uveli tvrdeći da su u skladu sa avganistanskom kulturom i islamskom tradicijom.

Taj stav odbacuju neki naučnici islamskog prava koji kažu da su rodno specifični kodeksi oblačenja inspirisani samo ruralnim avganistanskim normama.

Većina talibanskih vođa je navodno obrazovana u verskim bogoslovijama u ruralnim delovima Avganistana i Pakistana.

Edikt je objavljen u trenutku kada je u poseti specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Avganistanu Ričard Benet, koji se sastao sa ministrom spoljnih poslova Amirom Kanom Mutakijem i drugim talibanskim liderima.

Benet je u Kabulu razgovarao o pitanju ljudskih prava, posebno o pravima žena.

Mutakijeva kancelarija je u saopštenju sa sastanka navela da je on zamolio Beneta da sagleda situaciju sa pravima u muslimanskoj naciji kroz prizmu lokalnih stavova i običaja.

“Ministar Mutaki zamolio je gospodina Beneta da napiše objektivan izveštaj, a ne na osnovu medijskih saopštenja, antagonističkih krugova ili opozicije koja je sama sebi nametnula egzil”, objavilo je talibansko ministarstvo spoljnih poslova na Tviteru.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: