Podeli vest

Tamara Vučić je na simpozijumu ukazala na značaj ranog otkrivanja znakova zaostajanja u razvoju

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

TAMARA VUCIC
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC

Nacionalni centar za rani razvoj deteta i inkluziju “Ukras sveta” koji je u fazi izgradnje, biće kulturno- naučna institucija i mesto susreta eksperata koji će imati u fokusu omogućavanje što kvalitetnije pomoći porodicama u smislu rane dijagnostike, intervencije i savremenih terapija, izjavila je danas supruga predsednika Srbije Tamara Vučić.

Ona je, na Prvom međunarodnom simpozijumu “Procena vida i vizuelno funkcionisanje”, ukazala na značaj ranog otkrivanja znakova zaostajanja u razvoju.

“Što pre otkrijemo bilo kakav simptom, zaostajanje u tom ranom razvoju, u prvih pet godina, veće su šanse za napredak i uspešan život mališana”, rekla je Vučić.

Beogradska osnovna škola “Dragan Kovačević” je uz podršku Opštine Stari grad i pod pokroviteljstvom “Perkins sćool for the blind International”, organizovala danas Prvi međunarodni simpozijum, kako bi upoznali škole sa novim vidom i mogućnostima pružanja podrške.

Vučić je izrazila divljenje zbog pažnje koju nastavnici i učitelji pružaju deci i navela podatak da je čak 40 odsto učenika te škole sa oštećenjem vida, završilo fakultete, a neki od njih su i doktori nauka.

“To je uspeh i njihovih roditelja. Jedno od najčešćih teškoća koja se javljaju u ranom razvoju pokazalo je da je oštećenje vida najčešći problem sa kojim se suočavaju deca, pa je važno da svu svoju pažnju usmerimo ka ranom razvoju dece”, istakla je Vučić.

Ona je poručila da uvek sa velikom radošću govori o Nacionalnom centru za rani razvoj deteta I inkluziju “Ukras sveta”, čiji završetak se očekuje 2023. godine.

“To će biti jedna kulturno- naučna institucija i mesto susreta eksperata koji će imati u fokusu omogućavanje što kvalitetnije pomoći porodicama”, navela je Vučić.

Direktorka škole “Dragan Kovačević” Silvana Pavlović poručila je da su svi zajedno na istom zadatku, te da se oseća, kako kaže, zadovoljstvo koja deca iskazuju.

“Nismo sami u ovoj priči”, naglasila je Pavlović, čija škola je dobila prvi Kabinet za funkcionalnu procenu vida u Srbiji.

Današnji simpozijum akreditovao je Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, a suorganizatori skupa su, uz Zavod i Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Univerziteta u Beogradu.

Tim skupom beogradska škola obeležila je 52 godine rada u obrazovanju učenika sa oštećenjem vida.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: