Podeli vest

Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić danas je prisustvovala Samitu supružnika evropskih lidera, na temu prevencije gojaznosti kod dece i istakla važnost mentalnog zdravlja mladih.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

tamara
FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Ukazujući na nedavni tragični događaj kada je trinestogodišnji dečak lišio života osmoro učenika i čuvara škole, koji je, kako je rekla, potresao Srbiju, čitav region pa i šire, supruga predsednika Srbije naglasila je potrebu za brigu o mentalnom zdravlju, pogotovo adolescenata.

“Kada u Gugl pretraživač ukucate imenicu ’adolescent’, prvo što dobijete su pojmovi kao što su depresija, anksioznost, poremećaj u ishrani i društvene mreže”, istakla je ona, dodajući da je jasno odakle treba početi sa radom.

Nakon uvodnog govora učesnika, a na sastanku iza zatvorenih vrata supruga predsednika u svom govoru ukazala je na, kako je rekla, crveni alarm koji zvoni i svetli, kao podsećanje na važnost mentalnog zdravlja, porodične podrške i razumevanja, pomoći i empatije.

Prema njenim rečima, problemi, strahovi i izazovi adolesenata iz čitavog sveta su slični i česti, a problem gojaznosti je jedan od njih.

“Verujem da je svako od nas, ma koje godište bio, u svom odeljenju osnovne ili srednje škole, imao drugara ili drugaricu, osobu sa viškom kilograma ili manjkom spretnosti na časovima fizičkog vaspitanja”, podsetila je ona. Dodala je da ni tada nije bilo baš neke tolerancije, kao što je nema ni danas.

“Dakle, kao što rekoh, ništa novo, ali ono što jeste novo su okolnosti”, naglasila je Vučić.

Te okolnosti, kako kaže, pored ostalog, podrazumevaju da nije neophodno da neko napušta udobrnost i sigurnost svoga doma da bi se susreo sa uvredama i pogrdnim rečima upućenim baš njemu.

“Dovoljno je da uključite telefon, što znači da ne postoji utočište, a svaki čovek treba da ga ima”, naglasila je supruga predsednika Srbije. Istakla je da porodica i dom moraju da budu sigurna luka, ispunjena pažnjom i razumevanjem, podrškom i pomoći i dodala da je porodica osnovni izvor ljubavi i presudna za izgradnju zdravog samopouzdanja. “Nažalost, u ovoj priči nikako ne bismo smeli da zanemarimo ulogu medija”, rekla je ona.

Supruga predsednika podsetila je da je u zemljama Evrope prekomerna uhranjenost i gojaznost prisutna od 20-30 odsto, a u Srbiji ona iznosi 12,9 procenasta. Prepoznajući važnost ovog problema, Republika Srbija je pokrenula projekat savetovališta za ishranu.

“Naš zadatak je da pokrenemo, oplemenimo, motivišemo i promenimo. A ključ, čini mi se, može da bude u umerenosti, tom idealu koji smo zaboravili, možda i zato što ga je najteže postići. I empatiji”, navela je Vučić i zahvalila domaćinima skupa, supruzi predsednika Hrvatske, Sanji Musić Milanović i izvršnom direktoru SZO za Evropu Robu Batleru, što su temu gojaznosti kod dece pomerili naviše na lestvici društvenih prioriteta.

Susret Tamare Vučić sa Sanjom Musić Milanović

Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić, po završetku Samita supružnika evropskih lidera, imala je danas duži, srdačan razgovor sa Sanjom Musić Milanović, suprugom hrvatskog predsednika i domaćinom tog skupa.

Ona je susret sa Musić Milanović ocenila kao odličnu priliku da se bolje upoznaju i iskazala svoje zadovoljstvo pozivom na Samit, ističući da se nada da će njihova saradnja doprineti otopljavanju odnosa dve zemlje.

Tokom sastanka, supruga predsednika Srbije je istakla važnost teme dečije gojaznosti, a supruga hrvatskog predsednika zahvalila joj je na prepoznavanju značaja inicijative i potrebe širenja mreže angažovanih u borbi protiv dečije gojaznosti, kao i što je među prvima potvrdila svoj angažman. Sagovornice su se saglasile da je Samit odlična polazna osnova za dalju saradnju i izrazile nadu da će se, na osnovu Deklaracije koja je usvojena tokom Samita, o ovoj važnoj temi govoriti i tokom Generalne skupštine UN.

Govoreći o održavanju specijalizovane izložbe EXPO 2027, supruga predsednika Srbije poručila je da se nada da će Hrvatska podržati kandidaturu Srbije i istakla da takva izložba u širem regionu nije održana još od 1991. godine. Srbija je za izložbu kandidovala temu „Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve“, koja je komplementarna i sa pitanjem dečijeg fizickog i psihičkog zdravlja o kojima se na Samitu diskutivalo, istakla je Tamara Vučić Srbije u razgovoru sa suprugom predsednika Hrvatske.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: