Podeli vest

Pcijentkinja koja je koristila Ozempik (Ozempic) podnela je tužbu protiv proizvođača lekova Ozempic i Mounjaro tvrdeći da su kompanije “umanjile” težinu nuspojava koje uzrokuju ovi lekovi, tvrdeći da je pretrpela “ozbiljne povrede” zbog njihove upotrebe.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pixabay

Tužba, podneta 2. avgusta 2023. godine u američkom Okružnom sudu za zapadni deo Louisiane, prva je u kojoj se tvrdi da ovi lekovi mogu izazvati gastrointestinalne povrede, izvestio je NBC News.

Jaclyn Bjorklund iz Louisiane optužuje Novo Nordisk, proizvođača Ozempica, i Eli Lilly, koji proizvodi Mounjaro, da nisu upozorili – ili su nedovoljno upozorili – na sve moguće štetne nuspojave upotrebe ovih lekova, uključujući rizik od gastropareze, poznate i kao “paralizovani želudac”.

Bjorklund, 44, sa dijagnozom dijabetesa tipa 2 2017. godine i koristila je Ozempic i yo više od jedne godine, a zatim je u julu 2023. godine prešla na Mounjaro – oba leka propisana od strane njenih lekara za kontrolu nivoa šećera u krvi, prema sudskim dokumentima.

Kao rezultat toga, pretrpela je “ozbiljne gastrointestinalne probleme”, uključujući jaku mučninu, povraćanje hrane nekoliko sati nakon obroka, bol u stomaku, gorušicu, hospitalizaciju zbog problema sa stomakom i gubitak zuba zbog prekomernog povraćanja, navodi se u tužbi.

Bjorklund još nema potvrđenu dojagnozu gastropareze, rekao je Paul Pennock, advokat firme koja zastupa ženu, novinarima 2. avgusta.

Međutim, on je primetio da su njeni simptomi “sugestivni za” to stanje.

Portparolka Eli Lilly nije odgovorila na zahtev NBC News-a za komentar o tužbi. Natalia Salomao, portparolka Novo Nordiska, izjavila je da je gastropareza poznati rizik za ljude s dijabetesom.

“Sigurnost pacijenata je od najvećeg značaja za Novo Nordisk”, rekla je. “Preporučujemo pacijentima da uzimaju ove lekove za njihove odobrene indikacije i pod nadzorom zdravstvenog stručnjaka.”

Gastropareza nije deo nuspojava

Izraz “gastropareza” ne pojavljuje se u informacijama za propisivanje Ozempica ili Monjauroa, ali “odgađanje pražnjenja želuca” pojavljuje se na etiketama oba leka, izvestio je NBC News. Odgađanje pražnjenja želuca može uticati na način na koji se drugei lekovi apsorbuju u telu.

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odbila je komentarisati tužbu.

Šta je paraliza želuca?

Gastropareza je poremećaj koji usporava ili zaustavlja kretanje hrane iz želuca u tanko crevo, iako nema blokada u digestivnom sistemu, prema Nacionalnom institutu za dijabetes i bolesti digestivnog i bubrega.

Simptomi uključuju:

  • osećaj sitosti ubrzo nakon početka obroka i dugo nakon toga
  • mučninu
  • povraćanje
  • prekomerno nadimanje i podrigivanje
  • bol u gornjem delu stomaka
  • gorušicu
  • smanjen apetit

Dijabetes je najčešći poznati osnovni uzrok ovog stanja, koje se takođe naziva usporeno pražnjenje želuca, kako je navedeno u institutu.

Lekovi koji usporavaju pražnjenje želuca takođe mogu izazvati gastroparezu, navodi Američki koledž gastroenterologa. Ozempic i Mounjaro oba usporavaju pražnjenje želuca, prema informacijama za propisivanje, ali gastropareza nije uključena među moguće neželjene reakcije za nijedan od ovih lekova.

Kako je ranije izvestio TODAY.com, aktivni sastojak u Ozempicu i Mounjarou – semaglutid i tirzepatid, respektivno – pripadaju klasi lekova nazvanoj GLP-1 agonisti i imitiraju efekte hormona koji telo oslobađa kada ljudi jedu hranu.

Lekovi usporavaju pražnjenje želuca, što usporava apsorpciju kalorija i može doprineti osećaju sitosti – jedan od načina na koji ovo pomaže ljudima da izgube težinu, kažu lekari.

U izjavi za NBC News, portparolka FDA Chanapa Tantibanchachai rekla je da nije jasno da li GLP-1 lekovi doprinose pojavi gastropareze.

Dr. Shauna Levy, specijalista za medicinu gojaznosti i medicinski direktor Tulane Barijatričkog centra u Nju Orleansu, izjavila je za NBC News da ovi lekovi mogu izazvati gastroparezu, ali da problem takođe može biti uzrokovan drugim neotkrivenim oboljenjem ili dijabetesom pacijenta, a onda pogoršan lekovima.

“Kao pružalac usluga, ne brine me da će ovo biti čest problem”, rekla je Levy.

Na šta je FDA upozorila korisnike Ozempica?

U maju 2023. godine, FDA je upozorila da je primila “izveštaje o neželjenim događajima” nakon što su pacijenti koristili semaglutid

Agencija je navela da neki proizvođači koriste soli semaglutida, koje se razlikuju od aktivnog sastojka koji se koristi u Ozempicu i Wegovyju. Proizvodi koji sadrže ove soli nisu pokazali da su sigurni i delotvorni, upozorio je FDA.

Novo Nordisk tvrdi da ne prodaje semaglutid u svrhu mešanja s drugim proizvodima.

Da li Ozempic izaziva mučninu? Koje su najveće nuspojave Ozempica?

Najčešće nuspojave Ozempica uključuju mučninu, proliv, povraćanje, bol u stomaku i zatvor, prema Novo Nordisku.

Može izazvati ozbiljne nuspojave, uključujući pankreatitis, promene vida, nisku koncentraciju šećera u krvi, bubrežne probleme, ozbiljne alergijske reakcije i probleme sa žučnom kesom.

Mounjaro ima sličan profil nuspojava, ali na listi ozbiljnih nuspojava nalaze se i ozbiljni problemi sa stomakom, prema Eli Lillyju.

FDA će i dalje pratiti moguće neželjene događaje izazvane ovim lekovima, rekla je Tantibanchachai.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: