Podeli vest

Britanski Dejli mejl objavio je, uoči utakmice Srbije i Engleske u Gelzenkirhenu sledeće nedelje, u okviru Evropskog prvenstva, da srpski navijači imaju jednu od najstrašnijih reputacija u Evropi.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

REPREZENTACIJA
Tanjug/AP Photo/Aijaz Rahi/FILE

List podseća na prošlogodišnje sukobe navijača Crvene zvezde i Mančester sitija u Beogradu čime je indirektno skrenuo pažnju engleskim navijačima na mogući revanš uoči predstojeće utakmice, zaključuje Tanjug.

Kako tvrdi britanski tabloid zvezdini navijači su tada napali navijače Mančestera drvenim kočevima. Autor se podseća i svog prošlogodišnjeg prisustvana utakmici Zvezde i Radničkog, kada je upozoren da neće biti dobrodošao na severnoj tribini, pa je kupio karte na susednoj zapadnoj tribini, kao i na izjavu mladog zvezdinog navijača, koji mu je, upitan kakvu poruku ima za navijače Engleske koji misle da mogu da se bore protiv Delija, odgovorio “Neka ti je Bog u pomoći.

Niko ne može da parira Delijama na Balkanu”. Prema pisanju britanskog tabloida nemačka policija je u pripravnosti, a najavljene su i detaljne potrage za oružjem i vatrometom i angažovanje posebnog komandnog centra za koordinaciju policije za nerede i jedinica za “taktičko reagovanje”. Autor teksta najviše se bavio opisom navijača Crvene zvezde, koje je opisao kao razbojničku armiju supernavijača sa jednom od najstrašnijih reputacija u Evropi, za koje je napisao da su osim “razbijanja glava”, “specijalizovani” za ratove bandi, političko nasilje, organizovani kriminal i reketiranje.

Tvrdi i da srpski navijači imaju formu za mešanje na međunarodnim utakmicama, gde je kao primer naveo sukobe na stadionu sa navijačima Brazila na Svetskom prvenstvu 2018. i kvalifikacioni meč za Evropsko prvenstvo 2012. protiv Italije u Đenovi, koji je prekinut posle samo sedam minuta, pošto su srpski navijači pokušali da upadnu na teren i koji su bacali baklje na domaće navijače. Autor navodi i da je kolovođa bio Ivan Bogdanov, koji je zbog tog i drugih zločina proveo više od dve godine u italijanskim i srpskim zatvorima. Navodi i da navijača Crvene zvezde ima oko 10.000 od kojih su 3.000 ultrasi, a oko 300 je povezano sa organizovanim kriminalom.

“Zabrinjavajuće veze između srpskog fudbalskog huliganizma i politike, nacionalizma i nasilništva su navedene u izveštaju Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala sa sedištem u Ženevi iz 2022. u kome se navodi da lokalni političari ponekad koriste huligane da unaprede svoje interese, a u nekim slučajevima postoje veze između huligana i kriminalnih grupa”, tvrdi Dejli mejl.

Navodi se i da se ultrasi često bore međusobno radi dominacije, a kako bi ostvarili finansijske i druge lične koristi, kao što su međunarodna putovanja, kontrola poslovanja i zaštita noćnih klubova i unosna prodaja droge.

Dejli mejl tvrdi u da Ultrasi mešaju agresivni srpski nacionalizam sa negodovanjem prema zapadnim silama u Evropi i jakim pro-putinovskim raspoloženjem, da Srbija i Rusija dugo imaju bliske veze kroz zajedničko kulturno nasleđe, pravoslavnu veru i blisko povezane slovenske jezike, i da zato, navodi se, nije slučajno što je glavni sponzor Crvene zvezde Gasprom, gigantska ruska gasna kompanija.

“Kada ne pevaju pesme o ljubavi prema samoj Crvenoj zvezdi, Delije laju zahteve za ponovnu invaziju na Kosovo, nekadašnju srpsku teritoriju sa pretežno albanskim stanovništvom. Odnosi između Srbije i Albanije su napeti od kada je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost 2008. Na bes Beograda, Kosovo danas priznaju Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i većina članica Evropske unije. Rusija barem podržava teritorijalne pretenzije Beograda”, navodi list.

Džef Pirson, profesor prava na Univerzitetu u Mančesteru i stručnjak za upravljanje fudbalskom publikom, gleda optimističnije na meč Engleske i Srbije sledeće nedelje od nekih.

On smatra da će srpskim ultrasima više smetati rivalitet u Beogradu nego borba u Gelzenkirhenu. “Mnoge nasilne grupe su povezane sa klubovima. Prilično je retko da putuju sa svojim reprezentacijama”, rekao je on.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ