Podeli vest

Teleskop Veb je otkrio kosmičke objekte veličine Jupitera koji slobodno lebde svemirom i nisu povezani ni sa jednom zvezdom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

svemir
Foto: Pixabay

Ono što je u ovom otkriću posebno interesantno za naučnike je utisak da se ti objekti kreću u paru i sada astronomi pokušavaju da otkriju zašto je to tako, preneo je Bi-Bi-Si.

Tokom istraživanja Orion Nebule (magline) teleskop je otkrio oko 20 ovakvih parova koji su potom nazvani Jupiter Mass Binary Objects, skraćeno JuMBOs (ogromni).

Jedno od mogućih objašnjenja je da su ovi objekti nastali u svemirskom regionu Orion Nebula gde je gustina materije bila nedovoljna da se potpuno formiraju kao zvezde.

Druga mogućnost je da su nastali u blizini zvezda i da su u međuvremenu izbačeni u međuzvezdani prostor kroz različite interakcije i ova hipoteza za sada ima najviše pobornika, rekao je profesor Mark Mekorin, savetnik Evropske svemirske agencije.

“Fizika gasa sugeriše da ne bi trebalo da postoji mogućnost samostalnog formiranja objekata mase Jupitera, ali znamo da pojedinačne planete mogu biti izbačene iz zvezdanih sistema. Međutim, postavlja se pitanje kako je moguće da planete budu izbačene u paru ? Trenutno nemamo odgovor na to pitanje”, rekao je Mekorin za britanski javni servis.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

SUTRA JE SPASOVDAN

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici sutra slave praznik Vaznesenja Gospodnjeg, Spasovdan, kojim se obeležava 40. dan nakon Vaskrsa kada…