Podeli vest

Tajne službe upozorile su na sve veće akte sabotaže Rusije u Evropi. Prema ekspertima, jedan od ciljeva sabotaže je iscrpljivanje evropskog stanovništva i slabljenje podrške Ukrajini.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Početkom maja razne evropske tajne službe upozorile su na ruske planove da sprovedu „nasilne akte sabotaže širom kontinenta“.

Sada nekoliko evropskih vlada vidi da je ovo upozorenje potvrđeno. Kažu da su misteriozne požare u baltičkim državama, Nemačkoj i Velikoj Britaniji, kao i antisemitske znakove u Parizu, izazvali ruski saboteri, pipe švajcarski magazin “20 minuta”

Nekoliko sumnjivih paljevina

Istražitelji su već identifikovali moguću rusku umešanost u paljevinu u istočnom Londonu, pakao koji je uništio najveći tržni centar u Poljskoj, pokušaj sabotaže u Bavarskoj i antisemitske grafite u Parizu. Nedavno je poljski premijer Donald Tusk posumnjao da je požar u prodavnici IKEA u Litvaniji mogao da izazove strani diverzant.

Iako nema dokaza da je sve ove incidente na kontinentu koordinisala Rusija, bezbednosne službe veruju da bi oni mogli biti deo sistematskog pokušaja Moskve da destabilizuje Zapad, a time i njenu podršku Ukrajini.

Društveni mediji olakšavaju sabotažu

Za razliku od Hladnog rata, kada su u stranim zemljama morale da se prave mreže špijuna i agenata da bi izvršili ovakva dela, danas su stvari mnogo jednostavnije. U doba društvenih medija, vandali koji imaju malo veze sa drugim napadačima mogu biti angažovani i plaćeni nekoliko stotina evra ili u kriptovalutama za svoje nezakonite aktivnosti, piše Gardijan.

Francuski istražitelji ispituju da li su grafite crvenih ruku na pariskom Memorijalu holokaustu prošle nedelje naručile ruske bezbednosne službe. Osumnjičena su trojica Bugara koji su snimljeni tokom zločina i napustili Francusku iste noći. Nešto slično dogodilo se u jesen kada su Davidove zvezde prskane po zidovima kuća u Parizu. Tada je policija uhapsila dvojicu Moldavaca, a istražitelji sumnjaju da iza toga stoji rusko naređenje.

Cilj je istrošiti stanovništvo

DŽozef Fitsanakis, profesor špijunaže i studija nacionalne bezbednosti na Univerzitetu u priobalnoj Karolini, smatra da su sabotažni akti usmereni na „stvaranje političkog pritiska na vlade da zaustave rat”. On to naziva „masovnim psihološkim ciljevima“.

Andrea Kendal-Tailor, bivši američki obaveštajni zvaničnik, takođe je rekla da bi plan Rusije mogao biti da oslabi evropsku odlučnost. Rusija bi postupila što je moguće pažljivije. „Oni žele da unesu rat u Evropu, ali ne žele rat sa NATO-om. Tako da rade sve ove stvari koje su manje od konvencionalnih napada.”


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: