Podeli vest

Uprkos tome što svaki brak donosi mnogo radosti i sreće, nije neuobičajeno da se suočavamo s izazovima i nesuglasicama. Razlozi za to mogu biti najrazličitiji, a bračni terapeut kaže da razlozi za ljutnju razlikuju kod muškaraca i žena i da postoji određeni obrazac

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

BRAK
Foto: Pixabay

Nebojša Savić, braćni terapeut kaže da je problem, a ujedno i rešenje bračnih razmirica u komunikaciji.

“Muškarci se najčešće žale da nisu dovoljno poštovani, a žene da nisu dovoljno voljene ” kaže Savić.

On dodaje da ga statistika da se u Srbiji parovi sve češće razvode ne iznenađuje.

“Jednostavno je za brak je potrebno dvoje, a za razvod je dovoljno jedno. Čini mi, takođe da sve veći broj ljudi ulazi u brakovi da bi probali, a u brak bi trebalo da uđete da biste uspeli”, dodaje Savić.

On kaže da iz svoje prakse može da kaže da postoji sve više onih koji se posle 10 ili 15 godina emotivo udalje.

“Oni tehnički funkcionišu, oko dece i oko obaveza, ali nema emocija. Problem je tu u komunikaciji i u tome što je brak živa stvar, a svaka živa stvar zahteva posvećenost”, kaže Savic za tv Pink.

I dok je svaki brak jedinstven i svetski terapeuti se slažu da postoje najčešći razlozi za razvod, a jedan od njih pojavljuje se i kod muškaraca i kod žena, a to je upravo nedostatak komunikacije

Muškarci, s jedne strane, kažu stručnjaci, često izražavaju sledeće žalbe:

  • Nedostatak emocionalne podrške: Mnogi muškarci osećaju da njihove emocionalne potrebe nisu dovoljno prepoznate ili podržane od strane partnerke. Često osećaju pritisak da budu snažni i ne pokazuju svoja osećanja, što može rezultirati osećajem usamljenosti.
  • Komunikacija: Muškarci ponekad tvrde da njihove partnerke ne slušaju dovoljno pažljivo ili ne razumeju njihovu perspektivu, što može dovesti do nesporazuma i konflikata.
  • Različiti interesi i prioritete: Kada su muškarci i žene u braku s različitim interesima i životnim prioritetima, može biti izazovno uskladiti te različitosti i provesti vreme zajedno.

S druge strane, žene često ističu sledeće probleme:

  • Nedostatak ravnoteže u kućnim poslovima: Mnoge žene osećaju da snose veći teret kućnih poslova i brige za decu, bez dovoljno pomoći od strane supruga.
  • Nedostatak emocionalne povezanosti: Žene često traže dublju emocionalnu povezanost s partnerom, što uključuje iskazivanje ljubavi, pažnje i razumijevanja.
  • Nedostatak komunikacije: Kvalitetna komunikacija je ključna za svaki brak, pa žene često žele da partneri bolje izraze svoje želje, emocije i očekivanja i da razgovaraju o važnim pitanjima.

Terapeuti kažu da se većina ovih stvari može prevazići i da kljuno pitanje na koje parovi treba da odgovore galasi – “Kada ste poslednji put uradili nešto za svoju vezu ili brak?”,


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: