Podeli vest

Pošto je čovek stalno zaboravljao da je već uzeo dnevnu dozu, uzimao je do 28 tableta dnevno umesto 7. To je imalo posledice.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Zašto trpeti bol kada postoje lekovi za to? Uzimanje ibuprofena kada je potrebno nije problem. Postaje problem samo kada bol ne nestane, a vi popijete lekove protiv bolova kao slatkiše. Uzimanje previše ibuprofena može biti još štetnije po vaše zdravlje i ima prilično opasne posledice, kao što je prikazano u slučaju čoveka koji je uzeo neverovatnih 1.176 tableta za samo mesec dana.

Do 28 tableta dnevno

Čovek poznat samo kao SB je na teži način naučio da lek protiv bolova koji se izdaje bez recepta može biti jednako opasan kao i bilo koji drugi lek ako se uzima u prevelikoj količini. Ovaj 34-godišnjak je bio strastveni trkač, što je, naravno, dosta opterećivalo njegovo telo i takođe mu je izazivalo bol. Uradio je ono što bi većina ljudi uradila i uzeo je nekoliko tableta da se oslobodi bolova. Nažalost, potpuno sam pogrešno razumeo uputstva za doziranje. SB je u početku progutao sedam ibuprofena u periodu od 24 sata i osećao se kao nova osoba. Ali počeo je previše da se oslanja na lekove , pa je počeo da guta sve tablete odjednom.

Nastavio je da uzima tablete, ali je često zaboravljao kada ih je poslednji put uzeo, tako da je ponekad progutao i do 28 tableta dnevno – sedam tableta četiri puta dnevno. Postupak je tako nastavljen nekoliko nedelja. 

Čirevi, povraćanje krvi i oštećenje bubrega

Čovek je odbacio svoje prvobitne brige, uprkos tome što je osećao jak bol u grudima, i umesto toga je uzeo još tableta da ublaži novu nelagodnost. U to vreme je već povraćao krv, stolica mu je bila uznemirujuće tamna, a osećao je bolove u stomaku i stomaku. Takođe je jedva mogao da urinira. Ali još uvek nije uspostavio vezu sa visokim unosom ibuprofena.

Čovek je na kraju otišao u bolnicu žaleći se na svoje simptome, uključujući vrtoglavicu, bol i umor. Lekari su otkrili da pati od hematemeze , što znači da pacijent krvari iznutra i kao rezultat toga povraća krv. Dalja istraga je otkrila da je njegova prekomerna upotreba ibuprofena izazvala čireve na jednjaku i želucu koji su počeli da krvare, kao i da su mu bubrezi takođe otkazali.

Hematemeza je povraćanje krvi ili komponenti krvi. Povraćanje ima crno-braon izgled taloga kafe – zbog čega se naziva i povraćanjem taloga kafe.

Ukupno je uzeo 1.176 tableta u jednom mesecu. Bila mu je potrebna dijaliza da bi filtrirao krv i uklonio toksine koje njegovi bubrezi više nisu mogli da podnesu, kao i kauterizacija da bi se zaustavilo krvarenje čira. Da je nastavio da uzima prevelike količine ibuprofena, možda je pretrpeo nepovratno oštećenje bubrega. Na sreću, čovek je uspeo da se potpuno oporavi.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ