Podeli vest

Zbog novog automatskog ažuriranja softvera smanjen je domet vožnje teslinih automobila, a uz to i ažuriranje je i uzrok kvara baterija tvrde američki vlasnici koji su podneli kolektivnu tužbu protiv kompanije Tesla.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

tesla 3
Foto: Shutterstock

Vlasnici starijih Tesla Model S i Model X EVs podnelu su kolektivnu tužbu 12. maja u Kaliforniji, tvrdeći da Teslina ažuriranja i njihovi učinci krše državne i savezne zakone jer mogu smanjiti domet vožnje do 20 posto.

Neki od vlasnika zahtevaju i zamenu baterija po ceni od 15.000 USD.

U podnetoj tužbi iznete su tvrdnje da automatska ažuriranja softvera krše prava potrošača prema zakonu.

U tužbi se takođe tvrdi da Teslina ažuriranja i njihovi učinci krše kalifornijski Zakon o nepoštenoj konkurenciji i Zakon o pravnim lekovima potrošača.

“Vlasnici i najmodavci Tesle jedinstveno su prepušteni na milost i nemilost proizvođaču svojih automobila, a Tesla nameće ažuriranje softvera bez pristanka kad god je njihovo vozilo spojeno na Wi-Fi”, rekao je Steve Berman, advokat s Hagens Bermanom koji zastupa vlasnike i najmodavce Tesle u tužbu.

Prema tužbi, neki vlasnici Tesle platili su trećim stranama od 500 do 750 dolara za poništenje ažuriranja softvera povezanih s baterijama koja su smanjila domet vožnje njihovih vozila.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: