Podeli vest

Lekari tvrde da bi kombinovanje jednostavnog testa krvi sa veštačkom inteligencijom (AI) moglo da pomogne da se brže dijagnostikuje sepsa i identifikuju pacijenti sa najvećim rizikom od teških komplikacija.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Unsplash

Svake godine od sepse život izgubi oko 11 miliona ljudi širom sveta, piše Gardijan i navodi da medicinski stručnjaci koji su kombinovali jedinstveni, individualni molekularni potpis sepse sa alatima AI da bi predvideli rizik od otkazivanja organa i smrti pacijenta tvrde da bi dualni pristup koji uključuje test krvi i korišćenje AI mogao brže da dijagnostikuje visokorizične pacijente i doprinese spasavanju ljudskih života.


Dr Liza Melhamar sa Univerziteta Lund u Švedskoj, ističe da je veoma važno da se pacijenti kod kojih postoji sumnja na sepsu identifikuju pre početka otkazivanja organa.


“Test krvi u kombinaciji sa personalizovanim modelom rizika ima potencijal da spase živote pružanjem preciznije dijagnoze sepse i određivanjem tipa pacijenta koji može da razvije teže kliničke manifestacije”, ukazuje Melhamar.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: