Podeli vest

34 godine nakon objavljivanja na NES-u (Nintendo Entertainment Sistem), 13-godišnji Vilis Gibson je prva osoba koja je stigla do kraja „Tetrisa“.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Unsplash

„Tetris“ na Nintendo Entertainment Sistem (NES) završio se na isti način decenijama i za milione igrača: blok je stigao do vrha ekrana i začuo se taman zvuk – „Game over“. Ali to se sada promenilo!

Krajem decembra, Vilis Gibson (13), takođe poznat kao Blue Scuti, postigao je nešto što je ranije postigao samo kompjuterski program sa veštačkom inteligencijom: igrač je pobedio „Tetris“, 34 godine nakon što je objavljen na NES-u, navodi Blick.

Rekord „Tetris“ oboren

Gibson je sada postavio svetski rekord za najveći broj poena, postignuti nivo i broj izbrisanih linija u „Tetrisu“. Video koji je postavio na Jutjub prikazuje blokove kako se vrte po ekranu neposredno pre takozvanog kill ekrana. Ekran za ubijanje označava granicu igre, nakon čega se ona ruši.

Zapanjena 13-godišnjakinja je rekla: „O moj Bože! Onesvestiću se i više ne osećam prste.” Zajednica „Tetris“ je brzo postala svesna njegovog nastupa. Korisnik klasičnog Tetrisa je prokomentarisao: „Ovo je najupečatljivija demonstracija veštine, izdržljivosti i mentalne snage koju sam ikada video.“


Sofisticirana tehnika sviranja

Dugo se smatralo da je nemoguće preći nivo 29 jer igra postaje toliko brza da imate poteškoća da pravilno postavite blokove. Međutim, tokom godina, igrači su postali veštiji i razvili nove tehnike za brže pritiskanje dugmadi na kontroleru.

Gibson je dostigao nivo 157. Moguće je da su drugi to radili ranije, ali on je prvi koji je dokumentovao trku na video snimku. Prilikom postavljanja novog rekorda Gibson je koristio takozvanu tehniku kotrljanja. Ovo uključuje udaranje zadnje strane kontrolera prstima jedne ruke u pokretu kotrljanja, dok se druga ruka oslanja na prednji deo D-pad. Ovo se aktivira pritiskom.

Sa tehnikom kotrljanja, dugme se može pritisnuti više od 20 puta u sekundi ako ste vešti. Ova tehnologija je nedavno zamenila metod hipertapiranja, u kojem je dugme moglo da se pritisne samo dvanaest puta u sekundi.

Novi rekorder je u jednom intervjuu objasnio: „Najveći izazov je bio to što su mi živci počeli da trepere posle 30 minuta igre.”

Gibson je svoj uspeh posvetio ocu, koji je umro u decembru.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: