Nemački sud osudio je danas 15-godišnjeg dečaka na četiri godine zatvora zbog planiranja napada islamskih ekstremista na božićnom sajmu u Leverkuzenu.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

SUĐENJE
Foto: Pixabay

Državni sud u Kelnu saopštio je da je tinejdžer osuđen za zaveru za ubistvo i remećenje javnog mira pretnjom zločinima, prenosi Asošiejted pres.

Postupak je vođen iza zatvorenih vrata po zakonu o maloletnicima, a ime optuženog nije objavljeno u skladu sa nemačkim zakonom o privatnosti.

Tinejdžer je priveden u novembru prošle godine u blizini Kelna, nakon što je utvrđeno da se sa 16-godišnjim poznanikom dogovarao da napadne božićni sajam. Plan je bio da optuženi iznajmljenim kamionom uđe na sajam i ubije što veći broj posetilaca, dok je njegov saučesnik trebalo da snimi napad, saopštio je sud.

Prema presudi, optuženi je u čet grupi objavio snimak na kojem najavljuje napad na “nevernike”, a u pozadini se vidi simbol terorističke grupe Islamska država.

Sud je naveo da je 15-godišnjak priznao optužbe koje mu se stavljaju na teret. Njegovom navodnom saučesniku, koji je takođe optužen za zaveru za ubistvo, trebalo bi da se sudi 17. jula u Nojrupinu, blizu Berlina.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: