Podeli vest

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač zahvalio je danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na tome što je u svojoj izjavi skrenuo pažnju na događaje u Ukrajini, na humanitarnoj pomoći koju dobija ukrajinski narod i na stvaranju izuzetno povoljnih uslova za raseljene iz Ukrajine koji su utočište našli u Srbiji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

UKRJINA AMBASADOL TOLKAČ
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ARHIVA

On je ponovio principijelni stav Ukrajine koji se ogleda u poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i podršci dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, navodi se u saopštenju ambasade Ukrajine.

Prema njegovim rečima, trenutno je eskalacija bezbednosne situacije na Kosovu i u Balkanskom regionu pre svega u interesu Rusije, koja bi, tvrdi on, na taj način skrenula bar pažnju Evrope sa “ruskih ratnih zločina u Ukrajini”.

“Nije slučajnost to što je situacija na severu Kosova počela da eskalira prošle godine upravo posle neuspeha ruskog blickriga protiv Ukrajine”, smatra on.

“Ambasada ne raspolaže informacijama o planovima vojnog vrha Ukrajine u vezi sa rokovima i pravcima oslobađanja Ukrajine od osvajača, ali ono što pouzdano znamo jeste da će se ukrajinski narod boriti za oslobođenje svakog centimetra naše zemlje”, rekao je Tolkač.

On je naveo da Ukrajina danas ne brani samo sebe, već i zajedničke evropske vrednosti i budućnost, kao i da računa da će Srbija pojačati podršku borbi ukrajinskog naroda i da će jačanje takve podrške i što pre oslobađanje cele Ukrajine odgovarati i interesima svih Srba.

“Može li se očekivati da će ‘teroristi iz Kremlja’ imati pozitivan uticaj na Kosovo i region ako su sravnili sa zemljom desetine gradova u ukrajinskom Donbasu, uključujući istorijski administrativni centar Slavjanoserbiji, Bahmut, i ubiju hiljade ljudi koji su uglavnom govorili ruski u istočnoj Ukrajini? Ako svaki dan bombarduju ukrajinsku civilnu infrastrukturu projektilima i dronovima, ako su digli u vazduh Kahivsku HE i počinili akt ekocida pre mesec dana, a sada ucenjuju svet i Evropu pretnjom terorističkog napada na najveću evropsku nuklearnu elektranu u Zaporožju?”, zapitao je Tolkač.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: