Podeli vest

Grupa milionera pridružila se protestima protiv okupljanja poslovne i političke elite u Davosu zahtevajući od vlada da ih oporezuju

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

DAVOS
Foto Tanjug/Gian Ehrenzeller/Keystone via AP

Grupa milionera pridružila se protestima protiv okupljanja poslovne i političke elite na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, u Švajcarskoj, koji se održava od danas do 26. maja, zahtevajući od vlada da ih oporezuju kako bi se uhvatile u koštac sa rastućim jazom između bogatih i siromašnih.

Neobični demonstranti, koji sebe opisuju kao milionere patriote, pozvali su svetske lidere koji prisustvuju godišnjoj konferenciji da odmah uvedu nove poreze za bogate, kako bi se pozabavili skandalom oko troškova života koji se dešava u više nacija širom sveta, preneo je britanski list “Gardijan”.

Dobrotvorna organizacija Oksfam nedavno je saopštila da bi rastuća nejednakost mogla da gurne još 263 miliona ljudi u ekstremno siromaštvo ove godine, što bi preokrenulo decenije napretka.

Nečuveno je da naši politički lideri slušaju one koji imaju najviše, znaju najmanje o ekonomskim posledicama ove krize, a mnogi od njih plaćaju izuzetno male poreze, istakli su milioneri patriote.

Naglašavaju da je jedini kredibilan ishod ove konferencije da se oporezuju najbogatiji.

Oporezujte delegate koji prisustvuju Davosu 2022, naveli su oni.

Protest je organizovan u trenutku kada je otkriveno da u Velikoj Britaniji ima rekordnih 177 milijardera, sa zajedničkim bogatstvom od 653 milijarde funti.

Istovremeno, predviđa se da će više od 250.000 domaćinstava u Velikoj Britaniji sledeće godine zapasti u bedu zbog rastućih računa za hranu i energiju.

Time bi ukupan broj ekstremno siromašnih porastao na oko 1,2 miliona, osim ako vlada ne pomogne najsiromašnijim porodicama, naveo je Nacionalni institut za ekonomska i socijalna istraživanja (NIESR).


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: