Podeli vest

Carinici na aerodromu “Nikola Tesla” u prtljagu putnika pronašli, između ostalog, i vuka i crnog medveda ali i stari, upotrebljavani toster pun skupocenih satova, vrednih pola miliona evra

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

VUK CARINA
FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO FINANSIJA/ UPRAVA CARINA/

Carinici su na aerodromu “Nikola Tesla”, na kojem je samo u prvih sedam meseci ove godine opsluženo 2,1 miliona putnika, svakodnevno suočeni sa najrazličitijim pokušajima krijumčarenja tako da ne čudi što su u prtljagu putnika pronašli i vuka i crnog medveda ali i stari, upotrebljavani toster pun skupocenih satova, vrednih pola miliona evra.

Slična situacija je na aerodromima širom sveta, a na jednom od njih – u Varšavi putnici imaju priliku da vide deo zaplenjenih predmeta i životinja – od pangolina do krokodila, koji su izloženi u velikoj staklenoj vitrini kao upozorenje da će svaki pokušaj krijumčarenja biti osujećen.

U Upravi carina u izjavi za Tanjug podsetili su na učestale pokušaje krijumčarenja zaštićenih vrsta zmija, kao i škorpiona, koje su puntici kao tradicionalne suvenire i napitke donosili sa Tajlanda, ali i na slučaj kada je u koferu čoveka pristiglog iz Kanade pronađena preparirana glava i koža zaštićene vrste crnog medveda.

“Putnik koji je doputovao iz Rusije na sličan način pokušao je da prokrijumčari prepariranu glavu zaštićene vrste vuka”, naveli su iz Grupe za odnose s javnošcu Uprave carina.

Jedan od najneobičnijih pokušaja krijumčarenja skupocenosti, kako dodaju, bio je u starom, upotrebljivano tosteru, u koji je putnik nagurao devet Roleks satova, vrednih 500.000 evra.

Podsećaju da su na graničnom prelazu na aerodromu “Nikola Tesla” zabeležene i brojne zaplene vrednih umetničkih slika, starog novca, srebrnine i drugih umetnina, među kojima su mnoge, osim materijalne i kulturne, imale i antikvitetnu vrednost.

Nije neuobičajno, kako kažu, da se otkirivaju i narkotici “sakriveni” na nezamislive načine – u koferu punom odeće natopljene kokainom, u gitrari, đonu od cipela …

I danas se, dodaju pamti slučaj “mule” iz Bolivije koja je pokušala u sebi da prokrijumčari više od 100 kesica kokaina.

Rezultati rada carinika dragoceni su svuda, a na varšavskom međunarodnom aerodromu “Šopen” oni su predstavljeni svim putnicima kojih je samo u godini pred pandemiju bilo više od 18,9 miliona.

Najimpozantniji zaplenjeni primerci i delovi životinja, nađeni u putničkom prtljagu u preventivne svrhe izloženi su u vitrini glavne aerodromske zgrade kako bi putnike odvratili od svake potencijalne pomisli da će nešto uspešno prokrijumčariti.

Pored pangolina, jednog od najprodavanijih sisara na svetu, jedinstvenog po kršljušti od keratina sličnoj ljudskim nokitma, a koij je u epicentar svetske javnosti dospeo kao “glavni krivac” za pojavu korona virusa, pronađenog u putničkoj torbi u aprilu 2019. godine, eksponati u vitrini pokazuju da oštrom oku carinika nije promakao ni krokodil, a ni velika kornjača iz toplih mora.

U vitrini, koja je privukla pažnju Tanjugove ekipe koja je u okviru projekta Puls Evrope boravila u Poljskoj upoznajući se sa stiuacijom izbeglica iz Ukrajine, izložene su i ogromne morske školjke, glava tigra i skoro pa ceo beli medved.

Tu je i čuvena kobra naja naja, prepoznatljiva po specifičnoj glavi, koju u Indiji koriste da zabavalja turiste.

Uz škorpije izložene su i zaplenjene cipele i tašna od krokodilske kože zbog kojih stradaju i tri krokodila, a mogu da dostignu i cenu i od 50.000 hiljada evra, ako su ih napravile čuvene firme poput Ermesa.

Carinici su, kako se može videti, pronašli i slonovu kljovu i džinovsko slonovo stopalo, koje su kao ukrasni predmeti veoma traženi uprkos tome što je međunarodna trgovina slonovačom zabranjena, uz manje izuzetke, od 1989. godine.

Na policama je i zaplenjeno vino od zmije u koje u azijskim zemljama ponekad dodaju i male životinje, škorpije, guštere pa i ptičice, a koje je, kako kineski iscelitelji tvrde i lek za sve bolesti.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: