Podeli vest

Tradicionalnim dečijim karnevalom u centru Beograda otvorena je danas manifestacija “Radost Evrope”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Međunarodni susret dece Evrope, poznatiji kao “Radost Evrope” ukrasila je povorka dece koje se kretala od Trga republike, preko Knez Mihailove ulice do Kalemegdana.

Osnivač i pokrovitelj najveće i najstarije manifestacije dečjeg stvaralaštva u Srbiji je Gradska uprava grada Beograda, a izvršni producent je Dečji kulturni centar Beograd (DKCB).

Povorka kroz centar prestonice sa velikim brojem dece odvijala se poput kaleidoskopa.

Šetale su mlade mažoretkinje, orkestar Muzičkog centra i karneval grupe “Dar Mar”, devojke akrobate na visokim štulama sa zastavama Beograda i “Radost Evrope”, uz puno dečije radosti, vesele atmosfere, muzike, plesa, igre, pevanja.

Na čelu kolone našla se sa decom Darija Kisić Tepavčević, ministarka za brigu o porodici i demografiju Srbije, a takodje je bila prisutna i tokom umetničkog programa na Kalemegdanu.

Najlepše se vidi srcem

Nakon završetka povorke od Trga republike do Biblioteke grada Beograda, na pozornici kod Savskog šetališta na Kalemegdanu, voditelj programa Strahinja Radovanović je podsetio da antologijska knjiga “Mali Princ” (1943) obeležava veliki jubilej – 80 godina od nastanka, te je u duhu ove dečije manifestacije, govorio važne citate iz tog romana neprolazne veličine.

“Najlepše se vidi srcem”, ili “Svi odrasli su nekada bili deca, ali retko ko se toga seća”, neke su od mudrosti iz “Malog Princa” francuskog pisca, pilota, diplomate i aristokrate Antoana de Sent Egziperija.

Strahinja Radovanović je istakao da bi “bilo dobro da svi pomognemo i onim starijima da se sećaju kako je to biti dete”.
Deca su za vreme povorke nosila table kao transparente da istaknu svoje osnovne škole i zemlje kojima će biti domaćini tokom pet dana festivala.

Radovanović, inače nekada dete iz Dečijeg kulturnog centra; Beograd, predstavio je sve te škole koje otvaraju širom vrata za decu iz 14 zemalja, i tako “stvaramo novu planetu prijateljstva”.

Na tablama je pisalo sledeće, što je voditelj i pročitao: OŠ “Danilo Kiš” – Poljska, OŠ “Branko Radičević” – Nemačka, OŠ “Laza Kostić” – Mađarska, OŠ “France Prešern” – Slovenija, OŠ “Starina Novak” (jedini su domaćini dece iz tri zemlje) – Bugarska, Slovačka i Hrvatska, OŠ “Ljuba Nenadović” – Jermenija, OŠ “Branislav Nušić” – Crna Gora, OŠ “Vojvoda Mišić” – Litvanija, OŠ “Borislav Pekić” – Rusija, OŠ “Ivo Andrić” – Severna Makedonija, OŠ “Milan Đ. Milićević” – Kina, OŠ “Sveti Sava” – Bosna i Hercegovina.

Program otvaranja festivala je uključio nastupe Hora DKCB sa himnom o Beogradu, duvačkog orkestra iz Beograda, ritmičarki iz kluba “Ritam”, duvačkog orkestra OŠ “Josif Marinković” iz Zrenjanina, Škola Brejka je izvela performans – brejkdens, a onda je Hor DKCB izvodio antologijske pesme za decu od “Sve što raste htelo bi da raste” Dragana Lakovića do “Deca su ukras sveta” Minje Subote, uz jednu numeru “Dečji kulturni centar Beograd” posvećen ovoj kulturnoj ustanovi za najmlađe.

Orlić: Vi ste najbolji predstavnici svoje Srbije

Pre svečanosti u centru Beograda predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić obratio se danas u Domu Narodne skupštine na otvaranju 54. manifestacije “Radost Evrope”, koja okuplja decu iz zemalja regiona, Evrope i sveta.
Poželevši dobrodošlicu svima, pozdravio je goste, kao i domaćine manifestacije, decu iz Srbije.

“Vi ste najbolji predstavnici svoje Srbije koja, sve što danas radi, upravo i čini sa ciljem da za vas budućnost bude još bolja i da svoje snove ostvarujete u svojoj zemlji. Želim da u toj budućnosti stojite sa svojim prijateljima iz Evrope i sveta, zajedno i složno, baš kao što danas stojite ovde, u Skupštini Srbije”, rekao je dr Orlić.

Poručio je da, zahvaljujući trudu i zalaganju organizatora, Srbija i Beograd ovih dana zauzimaju posebno važno mesto u Evropi, mesto u kojem se sjedinjuju bogatstvo jezika, kultura, radost i osmesi.
“I u duhu slogana “Tačno ispod zvezde”, pod kojim se održavaju ovogodišnji susreti mladih iz Evrope, stanite tačno ispod zvezde – neka vas ona na ovom mestu obasja ljubavlju i prijateljstvom, i neka svakoga od vas, kuda god sutra krenuli, prati njegova srećna zvezda, ona koja ispunjava želje, ostvaruje snove i podseća vas da u Srbiji imate prijatelje za ceo život i da ćete ovde uvek biti dočekani raširenih ruku”, rekao je predsednik Orlić.

Susreti dece iz 14 zemalja

Ovogodišnji međunarodni susreti dece Evrope održavaju se u Beogradu do 6. oktobra i okupljaju decu iz četrnaest zemalja regiona i Evrope: Bosne i Hercegovine, Bugarske, Jermenije, Litvanije, Mađarske, Nemačke, Poljske, Rusije, Severne Makedonije, Slovačke, Slovenije, Turske, Hrvatske i Crne Gore, kao i decu iz daleke Kine.

Osim realizovanog tradicionalnog karnevala kroz centar grada, publika će ovih dana gledati koncerte “Susreti prijateljstva” u sali “Donka Špiček” u DKCB (3. oktobar, 10.00 i 13.00), Gala koncert u MTS dvorani (4. oktobar, 18.00, MTS Dvorana), i moći da učestvuje u ekološko-sportskom danu uz podršku JKP “Zelenilo-Beograd” (5. oktobar, 10.00, Park Ušće), ali i da pogleda izložbu jubilarnog 25. Međunarodnog likovnog konkursa 5. oktobra u Galeriji DKCB).

“Verujemo da je „Radost Evrope“ mesto koje se nalazi tačno ispod zvezde malih prinčeva i princeza koji žive na planeti Zemlji. Ne jurite, smanjite brzinu, zadržite se na ovom mestu, pogledajte sve te stanovnike dečjeg kraljevstva, pronađite dete u sebi i doživite svet njihovim očima’”, poručuje Ivana Tabori Obradović, urednica manifestacije “Radost Evrope”’.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: