Podeli vest

Nakon više od 98 odsto prebrojanih glasova, najveća opoziciona partija, CHP, bila je na nacionalnom nivou sa 37,6 odsto, odmah ispred AKP sa oko 35,7 odsto. Ako rezultat bude zvanično potvrđen, AKP bi bila tek druga najjača snaga na lokalnim izborima, prvi put od osnivanja 2002. godine. Na lokalnim izborima 2019. AKP je dobila 44 odsto glasova.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Tanjug/Emrah Gurel (STR)

AKP-u prete porazi u velikim gradovima

Erdoganova AKP gubi ne samo širom zemlje, već i u pet najnaseljenijih gradova, uključujući Istanbul i Ankaru.

U Istanbulu, aktuelni predsednik CHP Ekrem Imamoglu dobio je 51,1 odsto glasova nakon prebrojavanja više od 99 odsto glasačkih kutija. Njegov protivkandidat, kandidat AKP Murat Kurum, dobio je 39,6 odsto glasova. Ekrem Imamoglu se u nedelju uveče proglasio pobednikom izbora.

U glavnom gradu Ankari, aktuelni predsednik i kandidat CHP Mansur Javas već se proglasio pobednikom izbora, prenela je agencija AFP. Dobio je dobrih 60 odsto glasova.

Erdogan žali zbog rezultata

Lokalni izbori su viđeni kao važan barometar raspoloženja i pokazatelj političke budućnosti zemlje. Obnovljena pobjeda jača Imamoglua kao mogućeg budućeg kandidata za predsednika.

Redžep Tajip Erdogan razočaran rezultatima lokalnih izbora: „Nismo postigli rezultat koji smo želeli i kojem smo se nadali. Aktuelni turski predsednik takođe želi hrabru samokritiku unutar stranke: „Pošteno ćemo proceniti rezultate izbora u organima naše stranke i hrabro se samokritikovati.

Izbori su održani u teškim okolnostima: visoka stopa inflacije i ekonomska situacija možda su koštali glasova Erdoganove stranke. Opozicija, pak, koja je nastupila kao savez na parlamentarnim i predsedničkim izborima 2023. godine, smatrana je podeljenom i više nije nastupala kao jedinica. 

Sprečena izborna prevara

Izborna kampanja je smatrana nepravednom – veliki deo medija u Turskoj je pod direktnom ili indirektnom kontrolom vlasti. U početku nisu prijavljene veće nepravilnosti u glasanju. Stranka DEM je saopštila da su zvaničnici u jugoistočnoj turskoj pokrajini Sanliurfa pokušali da glasaju na više od jedne glasačke kutije. Ovo je sprečeno i dokumentovano.

Delegacija Saveta Evrope posmatrala je izbore na licu mesta. Hiljade volontera je takođe trebalo da obezbede uredan proces. Neposredno pre glasanja, udruženje Oi ve Otesi saopštilo je da je uspelo da regrutuje 30.000 ljudi. To je više nego na lokalnim izborima 2019. godine, ali znatno manje nego na parlamentarnim i predsedničkim 2023. za koje se kao izborni radnici prijavilo 200.000 ljudi.bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: