Podeli vest

U okviru Okeanske trke, koja putuje kroz neke od najudaljenijih lokacija na svetu, pronađeni su tragove mikroplastike u svakom uzorku.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

more
Foto: Pixabay

Na nekim lokacijama pronađeno je do 1.884 mikroplastičnih čestica po kubnom metru morske vode, što je i do 18 puta više nego u nalazima objavljenim nakon prethodne Okeanske trke koja je završena 2018. godine, prenosi Gardijan.

“Zaista je zabrinjavajuće što nalazimo mikroplastiku u svakom uzorku, od obalnih područja do najudaljenijih regiona okeana”, rekla je Viktorija Fulfer sa Univerziteta Roud Ajlend.

Ona je dodala da su ove godine zabeležena mnogo veća koncentracija mikroplastike, kao i da to može da bude znak povećanog zagađenja, ali da može da bude povezano i sa preciznijom metodologijom analiziranja kvaliteta vode.

Najveće koncentracije mikroplastike pronađene su u blizini obala i urbanih sredina, kao što su očitavanja od 816 do 1.712 čestica po kubnom metru kod obale Južne Afrike.

U blizini najudaljenije tačke na svetu Point Nemo zabeleženo je 320 mikroplastičnih čestica po kupnom metru, dok je 2018. godine takvih čestica bilo između devet i 41.

Najzastupljeniji je polietilen koji se koristi za pakovanja za jednokratnu upotrebu, plastične kese i flaše. Istraživanje mikroplastike je deo naučnog programa koji se sprovodi tokom Okeanske trke duge 62.000 kilometara tokom koje mornari prikupljaju podatke o temperaturi mora, ugljen-dioksidu, kiseoniku i elementima koji se nalaze u tragovima na lokacijama do kojih naučnoistraživački brodovi retko mogu da stignu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ